Reforma pensiilor speciale adoptată miercuri de Senat înseamnă că premierului Ciucă îi rămân 17.000 de lei din pensia de 18.000 de lei, potrivit calculelor făcute de liderul USR, Cătălin Drulă.

PSD și PNL, cu susținerea tacită a AUR, nu vor desființarea pensiilor speciale, mai spune șeful USR, pentru că ei vor să avem o "Republică a Specialilor, o republică în care există o clasă de privilegiați și noi, ceilalți, cu pensii obișnuite". 

Senatorul USR Ștefan Pălărie a spus la dezbaterile de miercuri din plenul Senatului că pensia lui Nicolae Ciucă de 18.000 de lei, după aplicarea impozitării va fi de 17.500 de lei.

Senatorul PNL Virgil Guran a sărit să-l apere pe șeful lui de partid, afirmând că „nu e nicio pensie nesimțită".

"Știți ce înseamnă teatru de operații? Poate ați văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 40-50 de grade, 6 luni, să nu îți vezi copiii, să ieși din cort, să îți vezi colegii morți, vezi talibani, asta înseamnă. Câți nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. (...) Nicolae Ciucă a fost comandantul Armatei Române. Are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare..." a spus Guran.

Premierul are o pensie de serviciu de 17.990 de lei/lună și o pensie de parlamentar de aproximativ 4.000 lei.

Proiectul adoptat de Guvern anul trecut a trecut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 79 de voturi "pentru", 37 de voturi împotrivă și nicio abținere. În forma actuală, acest proiect nu rezolvă problemele de inechitate și nici nu face economii la bugetul de pensii, iar reforma cerută atât de Comisia Europeană, cât și de opoziție este inexistentă.

România are aproximativ 200.000 de "speciali", iar modificările de miercuri vizează peste 6.000 de magistrați și aviatori și tăierile de venituri din impozitul de 15% pe suma plătită pe partea de necontributivitate înseamnă reduceri minime de bani.

Senatul a adoptat așa-zisa reformă a pensiilor speciale, dar nu rezolvă problema "specialilor"

Mai mult pe EurActiv »