Aderarea României la Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, subliniind că nu se poate discuta de condiționări, dar se poate discuta despre ce înseamnă acest spațiu.

”În mod formal, ea ar trebui pusă pe masa discuțiilor la Consiliul JAI, comun, miniștri de Interne și Justitie, din prima parte a lunii octombrie. (...) Pe 8-9 octombrie ar putea fi pusă pe agendă o asemenea chestiune”, a afirmat, duminică seara, la Digi 24, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

”Cu siguranță, va fi nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene și la nivelul statelor membre, pentru că, dacă reușim să facem o chestiune formală, cu siguranță nu ne ajută. Partenerii europeni trebuie să aibă încredere în noi, noi trebuie să avem încredere în partenerii europeni. Credem că am făcut progrese importante în foarte multe domenii și este normal ca România să solicite sprijin din partea tuturor pentru accedere în spatiul Schengen, în această formulă de compromis în două etape”, a mai spus Cazanciuc. 

Rugat să comenteze informațiile potrivit cărora România ar fi condiționat primirea mai multor refugiați de aderarea la Schengen, Cazanciuc a afirmat că "nu putem să discutăm de condiționări, dar putem avea un dialog pe ce înseamnă spațiul Schengen".

Bulgaria vrea acces deplin la baza de date a Schengen

Vicepremierul bulgar, Meglena Kuneva, a solicitat ca Bulgaria să primească acces deplin la baza de date a Schengen, dat fiind că țara sa este la frontiera externă a UE, relatează Novinite.

"Bulgaria, chiar dacă nu este în Schengen,  acordă importanță liberei circulații, securității și frontierelor comune”, a precizat Kuneva, adăugând că țara sa nu va renunța la solicitarea de a deveni membră a acestui spațiu.

"Acum, mai mult ca niciodată, în această situație de criză, Schengen este o condiție prealabilă pentru securitatea Bulgariei și a Europei (...) Când vine vorba de protejarea granițelor externe și de responsabilitate comună în problema refugiaților, se poate avea încredere în Bulgaria”, a spus Kuneva, adăugând că Bulgaria va avea de câștigat din aderarea la Schengen, dar și acest spațiu are de câștigat din aderarea Bulgariei.  

Totodată, premierul bulgar, Boiko Borisov, a spus că UE ar trebui să țină cont de dorința Sofiei de a proteja spațiul Schengen.

"Uniunea Europeană ar trebui să țină cont de dorința noastră de a proteja spațiul Schengen, deși nu suntem membri”, a declarat, săptămâna trecută, premierul bulgar, Boiko Borisov, la o conferință despre provocările aduse de criza refugiaților.