Fostul ministrul al Justiției Robert Cazanciuc propune, într-o scrisoare deschisă, ca deținuții să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a comunicat că susține ”frumoasa inițiativă”.

Scrisoarea deschisă, publicată luni pe Facebook, îi este adresată lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, lui Gabriel-Beniamin Leș, ministrul Apărării, și lui Ioan Vulpescu, ministrul Culturii. 

”Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată în materia condițiilor de detenție din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra pașilor de urmat în soluționarea problemei supraaglomerării penitenciarelor și a respectării drepturilor fundamentale. Până la punerea în practică a strategiilor și a planurilor de reintegrare socială a deținutilor, precum și de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aș dori să vă supun atenției un proiect prin care persoanele aflate în executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenție”, scrie Robert Cazanciuc.

El spune că această inițiativă își propune să introducă printre prioritățile instituțiilor din justiție, armată și cultură un proiect care să debuteze anul acesta și a cărui continuitate ”să rămână în sarcina tuturor celor care vor fi conștienți de necesitatea și importanța unei acțiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care și-au dat viața în bătăliile Primului Război Mondial, facând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918”.

Fostul ministru al Justiției susține că, pentru un deținut aflat într-un penitenciar cu o suprafată de 10 ori mai mică decât cea conform standardelor, îngrijirea unui monument nu va fi nu doar "o ieșire la muncă”, ci și ”o lecție care va contribui la reintegrarea lui în societate”.

”Ministerele Justiției, Apărării și Culturii au astfel prilejul de a iniția un proiect care să unească autorități centrale și locale într-un efort comun pentru respectarea drepturilor fundamentale și conservarea patrimoniului național”, își încheie scrisoarea Robert Cazanciuc.

"Susțin — frumoasă inițiativă!", a replicat, tot pe Facebook, ministrul Justiției, Tudorel Toader.