Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a declarat marți că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională.

"Referitor la obiecția privind aprobarea OUG 115 din 2022, soluția Curții a fost de respingere a criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, este înaintată președintelui României, care urmează să promulge legea, evident în condițiile în care nu formulează motive de reexaminare pentru a fi trimisă în Parlament", a explicat Marian Enache, citat de Agerpres.

USR a sesizat CCR cu privire la legea prin care Coaliția PSD - PNL - UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Sesizarea este semnată și de deputații Forța Dreptei și nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR.

Potrivit USR, actul normativ nu indică sursa de finanțare, așa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituție.

USR a invocat și încălcarea prevederilor constituționale referitoare la desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condițiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.