UPDATECCR a decis că Iohannis trebuie să numească miniștri interimari și să motiveze refuzul deîndată
Curtea Constituțională a decis miercuri că președintele Klaus Iohannis trebuie să numească interimarii și să motiveze refuzul de a-i numi pe miniștrii definitivi de îndată, au declarat surse din cadrul Curții pentru EurActiv România.
Judecătorii CCR au mai decis că "problema revocării și numirii miniștrilor e de competența premierului, iar președintele nu și-a exercitat în mod corect atribuțiile de revocare și numire". (Comunicatul CCR)
De asemenea, Curtea a mai decis că Iohannis trebuie să emită deîndată decretele de numire a miniștrilor interimari și să emită tot de îndată motivarea, în scris, a refuzului de a numi miniștrii plini.
Astfel, s-a decis că nu există conflict în ceea ce privește refuzul lui Iohannis de numire a miniștrilor plini.
Sesizarea Guvernului a fost făcută după ce președintele a refuzat numirea schimbarea ministrului Justiției și a miniștrilor interimari pe portofolii rămase libere după demisiile miniștrilor ALDE: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, toți trei de la PSD. Totodată, Dăncilă a propus-o pe Birchall vicepremier pentru parteneriate strategice și pe Șerban Valeca ministru al educației.
Ulterior, în încercarea de a evita un vot de încredere în Parlament, premierul Viorica Dăncilă a propus alți trei membri ai ALDE în locul celor care au demisionat: la Mediu - Grațiela Gavrilescu, la Energie - Ion Cupă și la Relația cu Parlamentul - Alexandru Băișanu.
După ce vor fi numiți interimarii, Dăncilă va trebui după 45 de zile să se duce în cele din urmă la Parlament.
Decizia Curții nu privește și numirea Danei Gârbovan, președintele având dreptul să refuze un ministru din motive politice.
În timpul dezbaterilor de la începutul ședinței judecătorilor CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susținut că, în momentul în care Viorica Dăncilă a solicitat numirea miniștrilor titulari, Coaliția PSD-ALDE era în funcțiune și nu exista semne că s-ar destrăma.
"În momentul în care prim-ministrul României, în bază prerogativelor constituționale a solicitat președintelui să numească patru miniștri titulari, coaliția PSD-ALDE care susține guvernul actual era în funcțiune. Nu exista niciun semn că această coaliție s-ar putea destrăma, nu se știe dacă în mod definitiv sau există doar neînțelegeri între partide. Refuzul președintelui de a numi titulari pe acesteministere în momentul în care coaliția era în funcțiune reprezintă o încălcare de atribuții. Refuzând numirea acestor miniștri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declarații publico-politice depășind cu mult cadrul unei abordări instituționale între președinte și guvernul României”, a declarat Toni Greblă.
Tot Greblă a afirmat că președintele nu are nicio atribuție în numirea miniștrilor interimari.
"Conform Constituției și interpretării pe care Curtea Constituțională a dat-o în nenumărate rânduri în numirea ministrului interimar, președintele nu are nicio atribuție, ministrul interimar este numit dintre miniștrii în exercițiu și are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcționarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituția a prevăzut și un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situație și a nu crea blocaje instituționale”, a mai declarat Greblă.
Comentarii