Curtea Constituțională a României, cu majoritate de voturi, a respins joi ca inadmisibilă sesizarea formațiunii AUR privind alegerea lui Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaților.

Astfel, în cadrul controlului constituționalității hotărârilor Parlamentului, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Camerei Deputaților nr.71/2020 pentru alegerea Președintelui Camerei Deputaților, obiecție formulată de Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

+++

Copreședintele AUR, George Simion, anunța pe 22 decembrie că va sesiza CCR în privința modului în care a fost aleasă conducerea Camerei Deputaților.

"Protestăm față de felul în care a fost numită conducerea Camerei, la 2:00 noaptea, fiind niște grave abuzuri, uzurpând niște calități oficiale. Noi aveam președintele Camerei Deputaților, decanul de vârstă care a declarat ședința închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă ședință. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR pentru că avem precedente legale", spunea Simion.