Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu și Iulia Scântei în funcțiile de judecător la CCR, informează Agerpres.

USR a sesizat CCR cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin care Bogdan Licu este numit judecător la CCR, pe motiv că acesta nu îndeplinește criteriul constituțional al pregătirii juridice superioare, deoarece dosarul de candidatură nu a conținut diploma de licență.

Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR, susținea USR.

"La rândul său, Camera Deputaților nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condițiilor de numire, încălcându-se astfel dispozițiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, explica USR.

Potrivit USR, clarificarea situației studiilor juridice ale candidatului Bogdan Licu este cu atât mai importantă cu cât au apărut în spațiul public "mari dubii" cu privire la existența vreunei diplome eliberate pe numele acestuia.

În sesizare se menționa că din dosarul de candidatură au lipsit și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de informații. "Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură", susținea USR.

"Totodată, din actele prezentate de candidat - CV și adeverință privind vechimea în muncă - a fost imposibil de analizat, pe parcursul procedurii parlamentare, dacă Bogdan Licu îndeplinește o altă condiție esențială pentru un judecător CCR și anume înalta competență profesională. Înalta competență profesională se dovedește prin rezultate profesionale de excepție, materializate în titluri științifice, cărți și studii publicate, participări la reuniuni științifice de înaltă ținută, titluri academice", mai afirma USR.

Nu în ultimul rând, USR atrăgea atenția că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul "la pachet" exprimat în Comisia juridică cu prilejul audierii candidaților.

USR a depus la Curtea Constituțională și o sesizare asupra Hotărârii Senatului 81/2022 prin care Iuliana Scântei a fost numită judecător la CCR.