Curtea Constituțională a României a decis miercuri că este neconstituțională legea referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali. Sesizarea a fost făcută de Guvern. Este a doua oară când CCR declară neconstituțională această lege.

"Am admis sesizarea Guvernului, plecând de la premisa că, după reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la început calea ar fi trebuit, pentru că noi declarasem în întregime legea neconstituțională, deci trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare", a spus președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, scrie News.ro.

El a precizat că Parlamentul nu a respectat nici alte decizii ale Curții, precum definirea statutului juridic al acestei indemnizații, care este confundată în text cu pensia. 

Dorneanu a spus și că judecătorii CCR au decis că mențiunile cu privire la sursa de finanțare a proiectului nu sunt suficiente.

Decizia a fost luată în unanimitate.

Legea se va întoarce în Parlament.

Pe 21 iunie, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, care prevede că aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. 

Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Inițial, legea a fost adoptată pe 21 decembrie 2015, iar Executivul a atacat-o la CCR pe 27 decembrie 2015.

Curtea Constituțională a decis, pe 20 ianuarie 2016, că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali.Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.