Curtea Constituțională a decis, miercuri, că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali. Legea a fost contestată de Guvern.

UPDATE 15:00

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, a declarat, pentru Agerpres, că articolele pe care CCR le-a stabilit ca fiind neconstituționale din legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali vor fi analizate și vor fi puse în acord cu decizia Curții, în momentul în care legea se va întoarce în Parlament.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare, potrivit Agerpres.

Înainte de începerea ședinței CCR, președintele Augustin Zegrean a declarat, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că de această lege vor beneficia, dacă intră în vigoare, și foști lideri locali ai Partidului Comunist.

"Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie și foștii prim-secretari de partid pentru că ei aveau și calitatea de președinte de consiliu județean", a spus Zegrean, explicând că secretarii de municipiu erau și primarii acelor municipii, relatează Mediafax.

Întrebat dacă pot beneficia de pensie și cei care au ocupat o funcție la un moment dat, dar n-o mai ocupă în momentul de față, Zegrean a răspuns că "asta se și dorește".

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie 2015, CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional pe 21 decembrie.

Sesizarea viza încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create. (Detalii, aici)

Legea privind statutul aleșilor locali, adoptată de Senat, prevedea că primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și vicepreședinții acestora vor primi, la încetarea mandatului, o "indemnizație pentru limită de vârstă". 

De indemnizație ar fi beneficiat și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care au avut anterior intrării în vigoare a legii această calitate.