CCR a admis miercuri sesizarea președintelui Iohannis și a decis ca fiind neconstituțională Legea pentru modificarea art. 7 din Legea Educației Naționale 1/2011, prin care se interzice în instituțiile de învățământ referirea la identitatea de gen.

Potrivit unor surse din CCR citate de Agerpres, decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Legea, adoptată în iunie de Senat, interzice în unitățile, instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, activitățile "în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași", precum și a activităților care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Administrația Prezidențială susține că această modificare a Legii Educației Naționale contravine unor prevederi constituționale referitoare la statul de drept și principiul separației puterilor în stat.

Președintele Iohannis afirmă că legea sesizată la CCR contravine articolului 29 privind libertatea conștiinței din Legea fundamentală.