Actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleșilor, dar și cine stabilește data alegerilor sunt neconstituționale, a decis, miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR), potrivit unor surse citate de Agerpres.

UPDATE 

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că mandatele aleșilor locali expiră pe 21 Iunie, iar până la acea data Parlamentultrebuie să aprobe o lege care să prevadă atât prelungirea mandatului aleșilor locali, cât și data alegerilor, în conformitate cu decizia CCR.

"Incompetența și fuga continuă după procente a PNL aruncă în haos administrația publică!Pe 2 aprilie am depus un proiect de lege în Parlament privind prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor. La o săptămână distanță, tardiv și neproductiv, Guvernul a adoptat o ordonanță – aceasta fiind publicată pe 8 aprilie în Monitorul Oficial. Din cauza lor, CCR a declarat astăzi neconstituțională prelungirea mandatelor aleșilor local pe motiv de paralelism legislativ", a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

El mai spune că se va corecta în Parlament și "această prostie a PNL pentru a nu avea haos în administrațiile publice".

"Altfel, toate deciziile de după 21 iunie vor fi în afara legii.Dar, în același timp, îi avertizez atât pe președintele Iohannis, cât și pe cei din partidul său, să nu mai tergiverseze, să nu conteste iar legea! Pentru că le-ar face un rău direct românilor, dar și propriilor aleși locali!!!!", a mai scris șeful interimar al PSD.

+++

În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se face în Parlament, nu prin OUG, mai arată sursa citată.

Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ pe care Constituția nu îl agreează, au precizat sursele citate.

+++

Senatul a adopat pe 15 aprilie un proiect de lege inițiat de PSD, ALDE, UDMR și Pro România prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, iar data următoarelor alegeri nu va mai fiestabilită de Guvern, ci de Parlament.

Proiectul de lege a fost inițiat de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și liderii UDMR și Pro România, Kelemen Hunor și Victor Ponta.Astfel, proiectul adoptat arată că "mandatele în curs ale primarilor, primarului general al Municipiului București, președinților de CJ, consilii locale, CGMB și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență".

A doua prevedere arată că "data alegerilor va fi stabilită prin lege de Parlament".

Decizia Senatului a venit în contextul în care, pe 6 aprilie, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că alegerile locale se amână, iar mandatul aleșilor locali va fi prelungit printr-o Ordonanța de Urgență.

OUG a ajuns la Parlament pentru a fi aprobată, dar parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și Pro România din Comisia juridică au modificat-o drastic.