Prelungirea mandatului şefului Statului Major General de către preşedintele României, cu până la un an, este neconstituţională, au decis marţi judecătorii Curţii Constituţionale, transmite Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Ministerul a transmis atunci că va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată care a suspendat decretul de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă.

Pe 31 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea a Ministerului Apărării de suspendare a decretului lui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării.