Tăriceanu a preferat să scoată în evidență discuția privind protocoalele dintre SRI și instituții din Justiție. Ce nu a spus el e că accentul a fost pus pe neîndeplinirea recomandărilor MCV și pe pașii înapoi pe care riscă să-i facă România.

"Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a fost informat de către președintele Tăriceanu cu privite la ultimele evoluții din Parlamentul României, și anume reformele judiciare și ale codurilor penale. Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Prim-vicepreședintele a reiterat faptul că CE continuă să urmărească îndeaproape și cu îngrijorare reformele judiciare și codurile penale din România", transmite Comisia Europeană.

Poziția Executivului european nu face nicio referire la protocoalele dintre SRI și instituțiile din Justiție, în condițiile în care Tăriceanu și-ar fi exprimat încrederea că "va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor".

În schimb, CE îl contrazice pe Tăriceanu în privința MCV.

Timmermans și Tăriceanu "au discutat și despre situația actuală a Mecanismului de Cooperare și verificare pentru România. MCV se bazează pe patru criterii de referință stabilite la începutul mecanismului, care nu s-au modificat și care încă nu au fost îndeplinite. Comisia Europeană a formulat, în ianuarie 2017, 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească criteriile de referință în vederea ridicării MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar probleme închise anterior sunt acum redeschise".

Trebuie reamintit că în comunicatul publicat joi de Senat se precizează că la început România a avut patru recomandări în cadrul MCV, iar acum are 12.

De asemenea, "prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a reamintit președintelui Tăriceanu că acum este crucial pentru România să-și intensifice eforturile și să evite anularea realizărilor obținute în trecut”, mai spune executivul comunitar". Frază care contrazice speranța liderului Senatului care a precizat în comunicatul de joi că "MCV-ul și-a îndeplinit scopul" și ar trebui "să fie ridicat".