Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, s-au întâlnit luni, la Guvern, cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme, și cu Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern după întâlnire, partea română a prezentat  "impactul pozitiv al fondurilor europene pentru dezvoltarea României și recuperarea decalajelor dintre regiuni", iar Ciucă le-a mulțumit comisarilor europeni pentru sprijinul acordat în configurarea programelor aferente Politicii de Coeziune, din perioada de programare 2021-2027, a căror valoare totală depășește 46 de miliarde de euro. 

"Pentru cetățenii români, finanțările asigurate prin Politica de Coeziune sunt esențiale și rămân prioritare domenii precum sănătate, educație,  transport, locuri de muncă, creștere economică inteligentă și recuperarea decalajelor de inovare, conectivitate, dezvoltare durabilă și tranziție verde, dezvoltare regională, reducerea riscurilor pentru cei expuși la sărăcie sau excluziune socială, tranziție către neutralitate climatică. Alături de fondurile asigurate prin PNRR și banii europeni din perioada de programare 2014-2020, din care țara noastră mai are încă de cheltuit sume importante, toate aceste resurse reprezintă pentru Guvern garanția că reformele așteptate de oameni și creșterea calității vieții lor au finanțarea asigurată. Cea mai bună dovadă a importanței fondurilor europene am avut-o anul trecut, când, în ciuda multiplelor provocări economice cu care ne-am confruntat, cele 11 miliarde de euro atrase din aceste fonduri au generat creștere economică și derularea de proiecte de dezvoltare. La nivelul Executivului, alături de Comisia Europeană, vom continua cooperarea pentru a ne asigura că folosim în interes public fiecare euro alocat țării noastre. Politica de Coeziune este cel mai valoros instrument în beneficiul cetățenilor noștri și trebuie să îi consolidăm perspectivele, fără a permite diluarea viziunii acesteia, așa cum o regăsim în Tratatul Uniunii Europene”, a declarat premierul.

"Având în vedere creșterea economică impresionantă a României, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să discutăm cu prim-ministrul Ciucă și cu ministrul Boloș despre detaliile sprijinului acordat prin politica de coeziune pentru consolidarea unei strategii solide de dezvoltare echilibrată din punct de vedere teritorial și social pentru întreaga țară”, a declarat comisarul european Elisa Ferreira.

"Situația actuală dificilă și tranzițiile implică multe provocări pentru România. Fondurile europene pot sprijini o dezvoltare economică și socială echitabilă și pot ajuta Guvernul român să găsească soluții potrivite pentru combaterea sărăciei și îmbunătățirea integrării pe piața muncii, în special pentru tineri. De asemenea, punem un accent deosebit pe combaterea sărăciei în rândul copiilor, cu ajutorul garanției pentru copii, pentru a oferi tuturor copiilor șanse egale”, a arătat comisarul Nicolas Schmit.

Printre temele de dialog s-a numărat și sprijinul acordat de Uniunea Europeană pe fondul crizei energetice și agresiunii militare ruse din Ucraina, atât din perspectiva ajutorului pentru refugiați, cât și privind ajutoarele pentru cetățeni și sectoarele economice afectate.

România se află în plin scandal și riscă să piardă bani din PNRR, după ce reforma pensiilor speciale a fost făcută fără să respecte nicio cerință pe care tot țara noastră și-a asumat-o înainte de a apela la ajutorul financiar european.