CE a lansat, miercuri, 40 de proceduri de infringement împotriva a 19 state, inclusiv două împotriva României, pentru că nu au aplicat sau nu au comunicat implementarea completă a legislaţiei în vederea creării unui Sistem Comun European de Azil.

În cazul României, ambele proceduri de infringement vizează faptul că Bucureştiul nu a comunicat transpunerea completă în legislaţia naţională a prevederilor Directivei privind procedurile de azil şi ale Directivei privind condițiile de primire.

După transmiterea scrisorilor de notificare formală, Comisia Europeană precizează că statele vizate au două luni la dispoziţie pentru a comunica transpunerea reglementărilor europene în legislaţia naţională. În caz contrar, se va trece la la a doua etapă a procedurii de infringement: avizul motivat.

Poziţia autorităţilor române

Agentul guvernamental al României la CJUE, Răzvan-Horaţiu Radu, a precizat, pentru Euractiv.ro, că este vorba de două directive care nu au fost încă transpuse, "motiv pentru care am fost puşi în întârziere noi şi alte 18 state membre”.

"De îndată ce vom primi acţiunea, vom declanşa procesul intern de consultare în vederea unei transpuneri cât mai corecte”, a spus Răzvan-Horaţiu Radu.

Subsecretarul de stat în MAE a mai precizat că, momentan, "proiectele de transpunere sunt în avizare interministerială”, apoi vor fi avizate şi de instituţia de linie. 

Totodată, Radu a spus că, miercuri, au fost clasate "două acţiuni foarte importante” împotriva României, una privind plaja Sulina şi una privind independenţa unui organism feroviar din zona Ministerului Transporturilor.