Comisia Europeană nu va impune vize pentru canadieni și americani, explicând că măsura ar avea efecte economice negative pentru UE, fără a asigura eliminarea de către SUA și Canada a vizelor pentru toți europenii.

Executivul de la Bruxellles ceruse, la 12 aprilie, Parlamentului European și Consiliului UE ca, până la 12 iulie, să inițieze dezbateri și să adopte o poziție referitoare la calea de urmat cea mai potrivită în chestiunea nerespectării mecanismului de reciprocitate a vizelor. 

PE și Consiliul nu au adoptat însă nicio poziție, iar Comisia nu a luat miercuri nicio decizie privind impunerea de vize pentru canadieni și americani. 

"Conform evaluării prezentate de Comisie în aprilie cu privire la consecințele eventualei suspendări a scutirii de vize, această abordare ar avea un impact important asupra relațiilor externe ale UE cu Canada și SUA. Suspendarea ar produce, foarte probabil, și efecte economice negative pentru UE, fără a asigura reciprocitatea deplină în materie de vize", potrivit unui comunicat al CE. 

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, a reamintit faptul că CE și-a fixat obiectivul de a obține reciprocitatea deplină în ceea ce privește scutirea de vize pentru cetățenii tuturor statelor membre.

"În ultimele trei luni, ne-am intensificat contactele cu SUA și Canada pentru a promova reciprocitatea deplină în ceea ce privește scutirea de vize. Cu toate acestea, în ciuda implicării constructive, în special a Guvernului canadian, cetățenii din unele state membre ale UE încă au nevoie de viză pentru a călători în SUA și Canada. 

a precizat Avramopoulos.

Progresele în negocieri, prezentate până la finele anului

Comisarul a dat asigurări că CE va continua eforturile "pentru a asigura reciprocitatea deplină în materie de vize și ne vom coordona activitățile cu statele membre în cauză, precum și cu Parlamentul European și Consiliul pentru a obține rezultate cât mai rapid”.

Subliniind că, în ultimele luni, contactele cu SUA și Canada au fost intensificate, inclusiv la cel mai înalt nivel politic, în scopul obținerii reciprocității depline a scutirii de vize, Comisia s-a angajează să își continue eforturile în vederea obținerii reciprocității depline în materie de vize. În acest scop, ea își va coordona activitățile cu statele membre relevante, astfel încât să se obțină rezultate cât mai rapid.

În cadrul reuniunii ministeriale organizate la 11 iulie la Bruxelles, Canada a promis că va prezenta, la începutul toamnei, informații privind rezultatele evaluărilor și calendarele pentru eliminarea obligativității vizelor, inclusiv în ceea ce privește elementele necesare ale cooperării cu Bulgaria și România.

Pe 27 și 28 octombrie va avea loc reuniunea la nivel înalt UE-Canada, "ocazie de a confirma progresele concrete privind eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii români și bulgari", spune Comisia, adăugând că va colabora îndeaproape cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că "Uniunea Europeană transmite un mesaj unitar pe această temă importantă și va prezenta progresele viitoare până la sfârșitul anului".

Tudorache: Reluăm discuțiile cu Ottawa în septembrie

Din partea României, la reuniunea de luni de la Bruxelles, a participat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoș Tudorache.

"Am reiterat poziția exprimată de premierul Dacian Cioloș în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, și anume că România dorește să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA), însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată", a precizat Tudorache.

"Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri și servicii între UE și Canada ar fi golită de sens pentru cetățenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricționat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înțeles de partea canadiană", a mai afirmat el.

Dragoș Tudorache a convenit cu ministrul canadian pentru Imigrație, John McCallum, să fie reluate discuțiile după ce Guvernul canadian se va întoarce din concediu, în luna septembrie.

"Avem speranța ca o decizie privind ridicarea vizelor să urmeze curând după aceea”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului.