VIDEOCe promisiuni face Guvernul de la București Republicii Moldova și ce așteptări au vecinii
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a fost primită joi la București de premierul Nicolae Ciucă. Cel din urmă a promis continuarea parteneriatului bilateral și consolidarea țării vecine pentru a se îndrepta spre parcursul european
"Am evidențiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic. Avem un punct de plecare excelent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova, ne dorim însă mult mai mult. Susținem consolidarea prezenței investițiilor românești în Republica Moldova și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri din Republica Moldova astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai", a declart Nicolae Ciucă.
El a apreciat că cele două țări au o agendă bilaterală bogată, cu proiecte clare și de impact pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului.
"Dorim să încheiem într-un orizont de timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord semnat în 2010 a ieșit din vigoare anul acesta, în luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi, astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia", a completat premierul român.
Interconectarea energetică, prin realizarea interconectării liniilor electrice între România și Republica Moldova sunt alte planuri pe care cele două țări vor să le implementeze, a mai anunțat Ciucă.
De asemenea, se urmărește implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent pe construirea podului rutier de la Ungheni și consolidarea podului rutier Galați - Giurgiulești.
S-a discutat și despre reducerea tarifelor de roaming, iar cei doi premieri au făcut apel la discuții între autoritățile de reglementare și operatorii de telefonie mobilă din cele două state pentru a găsi cât mai rapid soluții.
Nicolae Ciucă a mai declarat că se urmărește dezvoltarea de proiecte în domenii precum justiția și afacerile interne, sănătatea, educația, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, apele și pădurile, precum și asistența oficială pentru dezvoltare.
Premierul Nicolae Ciucă a apreciat că "există deschidere și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale", adăugând că România este întru totul alături de Republica Moldova.
Natalia Gavriliță: Avem șansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea, la propriu și la figurat, de noi poduri.
Premierul moldovean a declarat că mai bună integrare economică comercială și în domeniul infrastructurii a României și Republicii Moldova este garanția unei integrări accelerate a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Gavrilița a subliniat că România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani, cum ar fi pandemia de COVID-19 și criza energetică.
"Doresc să mă folosesc de această ocazie pentru a adresa mulțumirile noastre cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României față de cetățenii noștri care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-COVID sau față de medicii din Republica Moldova care au primit echipamente de protecție și alte materiale, când acestea cu greu se puteau găsi pe piețele internaționale", a punctat premierul din Republica Moldova.
De asemenea, ea a spus și că, în contextul crizei energetice, România din nou a sărit în ajutorul Republicii Moldova, iar gazul livrat în octombrie a ajutat la menținerea presiunii din sistem.
Dincolo de crizele din ultima vreme, Natalia Gavriliță a declarat că se bazează pe ajutorul României pentru agenda sa ambițioasă de a transforma Republica Moldova "într-un stat european modern, în care legea și statul de drept să stea în capul mesei, iar instituțiile să aibă capacitatea deplină de a lucra în interesul cetățenilor și nu în slujba unor interese particulare și obscure".
Ea a reiterat apelul președintei Maia Sandu prin care Republica Moldova își dorește mai mulți investitori din România.
Spre finalul declarației, premierul moldovean a declarat că "drumul spre Europa, în mod natural, este prin România", iar o prioritate absolută este ca, până în 2024, să se realizeze interconectarea sistemelor energetice dintre cele două țări, consolidând astfel independența și securitatea energetică.
Gavrilița a vorbit și despre construcția de drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului și să se facă legătura la rețeaua Republicii Moldova de drumuri cu viitoarea Autostradă a Unirii și viitoarea Autostradă a Moldovei.
Totodată, aceasta a explicat că, dacă cele două state vor reuși să valorifice împreună Planul Național de Redresare și Reziliență al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova și Planul Economic și de Investiții al Parteneriatului Estic, se vor realiza "multiple alte realizări și alte proiecte, pe calea construcției unui viitor digital, verde, inovativ și benefic pentru fiecare cetățean, un viitor în care să pășim împreună, cu încredere, prietenie și solidaritate".
Cei doi oficiali au decis să se revadă la începutul anului viitor într-o ședință comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova.
Comentarii