Ce pune România pe masă pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, este de părere că dosarul de candidatură pentru mutarea acestei agenții de la Londra la București este "foarte solid". Voci din opoziție susțin contrariul.
Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui, după Brexit, cele două agenții ale UE cu sediul în Marea Britanie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE), a expirat luni, la miezul nopții.
România și-a depus dosarul în ultima zi, luptându-se cu alte 18 state membre. Pentru ABE și-au depus candidatura 8 state membre.
Argumentele României
- În primul rând, România nu găzduiește nicio altă Agenție a UE, a declarat miercuri, la Adevărul Live, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, explicând că există o decizie la nivel european care presupune că agențiile noi să aibă sediul în țările unde nu există agenții.
- "Noi mergem pe un dosar foarte solid. Mergem pe o relocare inteligentă a acestei Agenții din Londra la București și de a asigura continuarea activităților imediat după relocare. Dosarul nostru conține partea de resurse umane, partea de eficiență a costurilor, dar și partea legată de conectivitatea foarte bună a București-ului cu Bruxelles-ul. Avem 8 conexiuni aeriene zilnice, avem conexiuni cu Londra, avem conexiuni cu majoritatea Capitalelor din Estul Europei și, mai mult decât atât, avem un oraș multicultural – în București există foarte mulți expați, care ar putea reprezenta un argument important pentru a găzdui o Agenție unde sunt angajate persoane din toată Europa. Eu cred că avem un dosar foarte bun, dar ține de o negociere politică", a susținut Victor Negrescu.
- În opinia ministrului, România are o istorie în domeniul farmaceutic și în domeniul medical, plus o Agenție Națională a Medicamentului, care are aproximativ 200 de persoane extrem de competente și apreciate la nivel european: "Eu nu cred că avem carențe la nivelul resurselor umane. Universitățile noastre produc resurse umane de calitate în domeniu și avem o industrie farmaceutică care se dezvoltă foarte, foarte mult".
- Costurile aferente relocării în România sunt mai mici decât toate celelalte propuneri avansate. Prin urmare, este eficient pentru UE să se mute aici.
- Avantaje față de actualul sediu: "Ca să ajungi la acel sediu (din Londra) de la aeroport, petreci două ore în trafic. Ai o conexiune la metrou, care există și în cazul candidaturii noastre, dar acea conexiune nu este una directă, tot faci o oră și un pic ca să ajungi. Sediul din Londra nu are o parcare. Propunerea nostră are o parcare. Sediul din Londra nu este în proximitatea unor spații verzi. Propunerea noastră este. Sediul respectiv nu e în proximitatea unor locuri de cazare. Sediul nostru este. Angajații vor putea să meargă chiar pe jos".
De ce în Pipera?
"Pipera, așa cum este ea, e singura zonă de business din București. Există o conexiune la metrou, iar Primăria Capitalei s-a angajat să conecteze printr-o linie de autobuz specială AEM cu aeroportul. Oamenii vor sta doar 30 de minute maximum până să ajungă la aeroport. În Londra, stau două ore și nu mai comentează nimeni", a declarat Negrescu.
Clădirea propusă de Guvern e abia în faza de construcție, dar ministrul a dat asigurări că va fi finalizată până când va avea loc negocierea politică din noiembrie.
HotNews.ro a dezvăluit marți că proprietatea aleasă este deținută de Netron Investment SRL, firma controlată de Ioannis Papalekas, omul de afaceri grec fiind cel care, prin compania Globalworth, a achiziționat în urmă cu câția ani Cathedral Plaza, clădire aflată în milocul unui scandal uriaș.
Cathedral Plaza ar trebui demolată în urma unei decizii definitive și irevocabile din 2013, dar Primăria Capitalei tergiversează acest lucru, sub diverse pretexte.
Background
Comisia Europeană urmează să evalueze toate candidaturile în mod obiectiv și pe baza criteriilor stabilite de președintele Jean-Claude Juncker și de președintele Donald Tusk și aprobate de șefii de stat sau de guvern din UE27 la reuniunea Consiliului European (în configurația "articolul 50") care a avut loc în 22 iunie 2017.
Rezultatul evaluării va fi publicat online pe 30 septembrie 2017. Consiliul va avea apoi o discuție politică pe baza acestei evaluări în cadrul Consiliului Afaceri Generale (în configurația "articolul 50") care va avea loc în octombrie 2017, după care, pentru a asigura o relocare în timp util a celor două agenții, o decizie finală va fi luată tot în cadrul acestui consiliu, în luna noiembrie 2017.
Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM) este responsabilă cu evaluarea științifică, supravegherea și monitorizarea siguranței medicamentelor în UE.
AEM este esențială pentru funcționarea pieței unice pentru medicamente în UE.
Mureșan: Locul ales pare să garanteze eșecul
Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, a criticat alegerea Guvernului în privința locației.
"Guvernul PSD - ALDE a depus candidatura României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (AEM) din Londra la București și a propus un loc de construcție a noului sediu care pare ales să garanteze eșecul țării noastre în această competiție. Guvernul, așa cum ne anunță victorios într-un comunicat de presă, propune construirea noului sediu în spatele stației de metrou Pipera. Este chiar stația de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă și câte 10 - 15 minute numai ca să ajungi la peron", a scris europarlamentarul PPE pe Facebook.
El a mai spus că Pipera este legată de restul orașului "doar printr-o linie de tramvai pe care circulă tramvaiul numărul 16, care merge spre Piața Sfântul Gheorghe, traseu care durează cam o oră, fără aer condiționat în vagoane, și tramvaiul 36, care merge spre o zonă de periferie a orașului, Republica. Nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni, transportul până și de la aeroport este o aventură chiar și pentru bucureștenii care cunosc bine orașul și sunt familiarizați cu sistemul său de transport public învechit și depășit moral".
"Mai trebuie spus că zona, deja sufocată de multinaționalele care au sedii aici, este legată de oraș printr-o stradă cu o singură bandă de circulație pe sens și că orice șofer care a trecut pe acolo în orele de vârf știe că se formează cozi de zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajați de pe platforma industrială. Să mai vorbesc despre lipsa trotuarelor pe ambele sensuri de mers dintr-un capăt într-altul al Bulevardului Dimitrie Pompeiu sau despre starea în care se află trotuarele existente?", a mai scris Mureșan.
Totodată, el semnalează faptul că în zonă nu există o pistă de biciclete, ceea ce ar fi valorat mult în ochii evaluatorilor.
Dacă Negrescu spune că locația din București este mai bună decât cea actuală din Londra, Siegfried Mureșan crede contrariul:
"Spre comparație, uitați-vă
doar pe site-ul actual al Agenției Europene pentru Medicamente, ceea ce
ar fi trebuit să facă și Guvernul când a realizat dosarul de candidatură
al României, și veți vedea că actualul sediu al Agenției se află
aproape de centrul Londrei, la 11 minute de mers cu mașina de Turnul
Londrei, ca să iau la întâmplare un punct de reper, că este legat de
oraș printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de
autobuz și prin rețeaua de feriboturi a orașului. În plus, cea mai
apropiată autostradă interioară de sediul Agenției se află la doar 2
minute de mers cu mașina".
Tomac: Un alt eșec previzibil
Și deputatul PMP Eugen Tomac vorbește de eșec.
"România ratează lamentabil o șansa uriașă de a deveni vizibilă și eficientă în UE. Sunt mai mult ca sigur că sediul Agenției Europene a Medicamentului nu va fi oferit României pentru că Guvernul PSD, în loc să privească ca o oportunitate pentru țară această șansă, a evaluat-o ca pe o afacere imobiliară. Nu e posibil sa propui drept sediu o clădire a unui dezvoltator imobiliar, fără mari avantaje, și să te aștepți să suscite un interes major din partea Comisiei", a scris Tomac pe Facebook.
Tomac spune că o soluție cu șanse mari de reușită ar fi fost Palatul Parlamentului: "O asemenea șansă o prindem rar, iar eu cred că această clădire imensă, ce găzduiește Parlamentul, poate aduce un beneficiu uriaș României dacă va deveni, în timp, gazda unei instituții a UE sau NATO".
Cu cine "se luptă" Bucureștiul
În afară de București, pe listă se află Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varșovia și Zagreb.
Victor Negrescu a precizat că presa internațională a dat România în primele 10 state membre cu șanse pentru a găzdui AEM, fiind considerată țara cu cele mai mari șanse din Estul și Centrul Europei.
Criterii de evaluare
Candidaturile vor fi evaluate pe baza a șase criterii asupra cărora au convenit cele 27 de state membre, și anume:
- garanții că agenția va fi operațională atunci când Regatul Unit va părăsi UE
- accesibilitatea amplasamentului
- școli pentru copiii personalului
- accesul la piața forței de muncă și la asistență medicală pentru familiile angajaților
- continuarea activității
- răspândirea geografică
de El Condor 03 Aug 2017 06:11