Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, este de părere că dosarul de candidatură pentru mutarea acestei agenții de la Londra la București este "foarte solid". Voci din opoziție susțin contrariul.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui, după Brexit, cele două agenții ale UE cu sediul în Marea Britanie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE), a expirat luni, la miezul nopții.

România și-a depus dosarul în ultima zi, luptându-se cu alte 18 state membre. Pentru ABE și-au depus candidatura 8 state membre.


Argumentele României

  • În primul rând, România nu găzduiește nicio altă Agenție a UE, a declarat miercuri, la Adevărul Live, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, explicând că există o decizie la nivel european care presupune că agențiile noi să aibă sediul în țările unde nu există agenții.
  • "Noi mergem pe un dosar foarte solid. Mergem pe o relocare inteligentă a acestei Agenții din Londra la București și de a asigura continuarea activităților imediat după relocare. Dosarul nostru conține partea de resurse umane, partea de eficiență a costurilor, dar și partea legată de conectivitatea foarte bună a București-ului cu Bruxelles-ul. Avem 8 conexiuni aeriene zilnice, avem conexiuni cu Londra, avem conexiuni cu majoritatea Capitalelor din Estul Europei și, mai mult decât atât, avem un oraș multicultural – în București există foarte mulți expați, care ar putea reprezenta un argument important pentru a găzdui o Agenție unde sunt angajate persoane din toată Europa. Eu cred că avem un dosar foarte bun, dar ține de o negociere politică", a susținut Victor Negrescu.
  • În opinia ministrului, România are o istorie în domeniul farmaceutic și în domeniul medical, plus o Agenție Națională a Medicamentului, care are aproximativ 200 de persoane extrem de competente și apreciate la nivel european: "Eu nu cred că avem carențe la nivelul resurselor umane. Universitățile noastre produc resurse umane de calitate în domeniu și avem o industrie farmaceutică care se dezvoltă foarte, foarte mult".
  • Costurile aferente relocării în România sunt mai mici decât toate celelalte propuneri avansate. Prin urmare, este eficient pentru UE să se mute aici.
  • Avantaje față de actualul sediu: "Ca să ajungi la acel sediu (din Londra) de la aeroport, petreci două ore în trafic. Ai o conexiune la metrou, care există și în cazul candidaturii noastre, dar acea conexiune nu este una directă, tot faci o oră și un pic ca să ajungi. Sediul din Londra nu are o parcare. Propunerea nostră are o parcare. Sediul din Londra nu este în proximitatea unor spații verzi. Propunerea noastră este. Sediul respectiv nu e în proximitatea unor locuri de cazare. Sediul nostru este. Angajații vor putea să meargă chiar pe jos".

De ce în Pipera?

"Pipera, așa cum este ea, e singura zonă de business din București. Există o conexiune la metrou, iar Primăria Capitalei s-a angajat să conecteze printr-o linie de autobuz specială AEM cu aeroportul. Oamenii vor sta doar 30 de minute maximum până să ajungă la aeroport. În Londra, stau două ore și nu mai comentează nimeni", a declarat Negrescu.

Clădirea propusă de Guvern e abia în faza de construcție, dar ministrul a dat asigurări că va fi finalizată până când va avea loc negocierea politică din noiembrie.

HotNews.ro a dezvăluit marți că proprietatea aleasă este deținută de Netron Investment SRL, firma controlată de Ioannis Papalekas, omul de afaceri grec fiind cel care, prin compania Globalworth, a achiziționat în urmă cu câția ani Cathedral Plaza, clădire aflată în milocul unui scandal uriaș.

Cathedral Plaza ar trebui demolată în urma unei decizii definitive și irevocabile din 2013, dar Primăria Capitalei tergiversează acest lucru, sub diverse pretexte.