Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, este de părere că dosarul de candidatură pentru mutarea acestei agenţii de la Londra la Bucureşti este "foarte solid". Voci din opoziţie susţin contrariul.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui, după Brexit, cele două agenții ale UE cu sediul în Marea Britanie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE), a expirat luni, la miezul nopții.

România şi-a depus dosarul în ultima zi, luptându-se cu alte 18 state membre. Pentru ABE şi-au depus candidatura 8 state membre.


Argumentele României

  • În primul rând, România nu găzduieşte nicio altă Agenţie a UE, a declarat miercuri, la Adevărul Live, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, explicând că există o decizie la nivel european care presupune că agenţiile noi să aibă sediul în ţările unde nu există agenţii.
  • "Noi mergem pe un dosar foarte solid. Mergem pe o relocare inteligentă a acestei Agenţii din Londra la Bucureşti şi de a asigura continuarea activităţilor imediat după relocare. Dosarul nostru conţine partea de resurse umane, partea de eficienţă a costurilor, dar şi partea legată de conectivitatea foarte bună a Bucureşti-ului cu Bruxelles-ul. Avem 8 conexiuni aeriene zilnice, avem conexiuni cu Londra, avem conexiuni cu majoritatea Capitalelor din Estul Europei şi, mai mult decât atât, avem un oraş multicultural – în Bucureşti există foarte mulţi expaţi, care ar putea reprezenta un argument important pentru a găzdui o Agenţie unde sunt angajate persoane din toată Europa. Eu cred că avem un dosar foarte bun, dar ţine de o negociere politică", a susţinut Victor Negrescu.
  • În opinia ministrului, România are o istorie în domeniul farmaceutic şi în domeniul medical, plus o Agenţie Naţională a Medicamentului, care are aproximativ 200 de persoane extrem de competente şi apreciate la nivel european: "Eu nu cred că avem carenţe la nivelul resurselor umane. Universităţile noastre produc resurse umane de calitate în domeniu şi avem o industrie farmaceutică care se dezvoltă foarte, foarte mult".
  • Costurile aferente relocării în România sunt mai mici decât toate celelalte propuneri avansate. Prin urmare, este eficient pentru UE să se mute aici.
  • Avantaje faţă de actualul sediu: "Ca să ajungi la acel sediu (din Londra) de la aeroport, petreci două ore în trafic. Ai o conexiune la metrou, care există şi în cazul candidaturii noastre, dar acea conexiune nu este una directă, tot faci o oră şi un pic ca să ajungi. Sediul din Londra nu are o parcare. Propunerea nostră are o parcare. Sediul din Londra nu este în proximitatea unor spaţii verzi. Propunerea noastră este. Sediul respectiv nu e în proximitatea unor locuri de cazare. Sediul nostru este. Angajaţii vor putea să meargă chiar pe jos".

De ce în Pipera?

"Pipera, aşa cum este ea, e singura zonă de business din Bucureşti. Există o conexiune la metrou, iar Primăria Capitalei s-a angajat să conecteze printr-o linie de autobuz specială AEM cu aeroportul. Oamenii vor sta doar 30 de minute maximum până să ajungă la aeroport. În Londra, stau două ore şi nu mai comentează nimeni", a declarat Negrescu.

Clădirea propusă de Guvern e abia în faza de construcţie, dar ministrul a dat asigurări că va fi finalizată până când va avea loc negocierea politică din noiembrie.

HotNews.ro a dezvăluit marţi că proprietatea aleasă este deţinută de Netron Investment SRL, firma controlată de Ioannis Papalekas, omul de afaceri grec fiind cel care, prin compania Globalworth, a achiziţionat în urmă cu câţia ani Cathedral Plaza, clădire aflată în milocul unui scandal uriaş.

Cathedral Plaza ar trebui demolată în urma unei decizii definitive şi irevocabile din 2013, dar Primăria Capitalei tergiversează acest lucru, sub diverse pretexte.