Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus marți ca patru deputați de la AUR și unul neafiliat să fie sancționați pentru ultimul scandal iscat în plen pe 10 mai.

Sesizarea de sancționare a acestora a fost depusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, PSD-istul Ciprian Șerban.

Președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a anunțat la finalul ședinței de marți că a fost votată în unanimitate propunerea de sancționare a deputaților în cauză.

Sancțiunea propusă va trebui aprobată de Biroul permanent, care va decide dacă deputații rămân fără 50% din indemnizație, pentru o perioadă de șase luni, și se aleg cu reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaților la doar 10 secunde, pe o perioadă de trei luni.

Este vorba despre deputații AUR Sorin Muncaciu, Alin Coleșa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica și Dumitru Coarnă (fost deputat PSD, acum neafiliat).

Unul dintre cei sancționați, Ringo Dămureanu, a transmis un comunicat de presă în care acuză Comisia juridică de faptul că "s-a transformat în for de inchiziție politică, pe de o parte fiind Sistemul, format din PSD, PNL, UDMR și USR, pe de altă parte AUR, Constituția și legea".

El spune că sancțiunile anilor seamănă cu cele din anii 1950 și acuză "încălcarea gravă a Constituției și Regulamentului Camerei Deputaților, dar și dreptul fundamental al acestora la apărare și fără a-i fi audiat".

Ultima ședință la care cei din AUR au făcut circ a avut loc miercuri, însă la aproape orice ședință, fie ea de plen sau la Comisii, aceștia fac scandal, înjură și chiar de îmbrâncesc cu colegii lor de la alte partide.

Strategia PSD când vine vorba de calmarea haosului din Parlament: poziția ghiocelul

Surse din conducerea PSD a Camerei Deputaților au declarat că poziția prea blândă a social-democraților când vine vorba de sancționarea derapajelor din Parlament, create în special de AUR, este, de fapt, o strategie.

Liderii social-democrați spun că o serie de sancțiuni mai dure nu ar face decât să-i "înfierbânte" și mai tare pe cei din AUR, care la rândul lor și-ar stârni electoratul, iar apoi vor spune că nu li se dă voie să vorbească, li se bagă pumnul în gură și sunt marginalizați pentru că "știu ei adevărul".

"Nu le pot crea tribună să urle. Pe George Simion nu-l pot sancționa", a precizat o sursă din conducerea Camere.

De-a lungul ultimilor ani s-au propus mai multe sancțiuni nu doar pentru AUR, ci și pentru alți aleși care provoacă scandaluri sau chiar se iau la bătaie, însă nu s-a făcut nimic concret pentru a preveni astfel de manifestări violente.

PNL vrea "scoaterea în afara legii" a AUR, cei din USR zic pas

Liderul PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru a cerut din nou ca AUR să fie scoasă în afara legii, acuzând formațiunea că promovează un curent "neofascist, de sorginte legionară" și că membrii lui "vor ajunge să producă violențe zilnice pe scară largă și probabil crime".

Despre propunerea vehiculată dinspre PNL, USR consideră că astfel de declarații nu fac decât să stimuleze ideile extremiste.

„Nu poți într-un stat democratic, într-o democrație liberală, să excluzi partide în afara legii decât în cazuri foarte, foarte grave și bine documentate. Văd că pe cei de la PNL îi încurcă alegerile și democrația. Văd cum s-au transformat dintr-un partid liberal al Brătienilor într-un partid cu epoleți, condus de epoleți, unii la vedere, unii mai din pădure. Însă, această propunere îi face pe ei să iasă din cadrul democratic al legislației partidelor și nu pe ceilalți. Deci, dacă un partid încalcă legea, avem lege în vigoare”, a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.