Premierul Florin Cîțu este de părere că respectarea în continuare a măsurilor de siguranță pot face ca lucrurile să rămâna ca până acum și în cazul noii tulpini de COVID-19.

"Deocamdată se face o anchetă. Această tulpină se răspândește mai repede, dar dacă porți mască, ai distanțare socială și dacă folosești dezinfectant lucrurile rămân la fel. E vorba când renunțăm la aceste ajutoare în fața pandemiei, atunci virusul se răspândește mai repede", a spus Cîțu, întrebat despre noua tulpină COVID-19 confirmată la câteva persoane din România.

Întrebat și despre faptul că în Franța se vorbește despre un lockdown din cauza acestei tulpini mult mai contagioase, Florin Cîțu a spus că în România ne uităm pe cifrele noastre, iar dacă situația se va agrava, se vor lua măsuri.

"Eu nu cred (că situația se va agrava - n.r.). Românii au respectat măsurile, am văzut că de Sărbători au respectat aceste restricții și toată lumea s-a conformat, iar rezultatele s-au văzut", a mai precizat premierul.

În schimb, Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, atrage atenția asupra faptului că este foarte important să se afle care este incidența de circulație a noii tulpini de coronavirus în România. 

”Trebuie să reușim să aflăm care este incidența de circulație a acestei tulpini. Nu e nevoie să testăm toți pacienții diagnosticați cu Sars-CoV-2 pentru această tulpină. Se stabilesc anumite grupuri statistice, se realizează secvențierea genomică și ulterior, pe baza unor modele matematice, se poate realiza, din punct de vedere statistic, extrapolarea și punerea în evidență a incidenței de circulație. Trebuie să facem acest lucru pentru că mare parte din măsurile pe care autoritățile le vor lua depinde de incidența noii tulpini în circulația din țara noastră. În absența acestor date de incidență, cele mai multe dintre măsuri vor fi luate într-un mod arbitrar, fără niciun fundament științific”, a declarat Radu Țincu, la B1 TV.