Comisia Europeană susține, ca răspuns la scrisoarea transmisă de liderii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, că este „foarte bine infomată” în privința procesului parlamentar din România.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată într-un răspuns al Comisiei Europene transmis Digi24.

Miercuri, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, au spus, într-o declaraţie comună, că urmăresc „cu îngrijorare” evoluţiile recente din România legate de modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

„Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces”, se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri europeni.

În replică, Dragnea și Tăriceanu au trimis și ei o scrisoare către reprezentanții Comisiei, în care susțin că Executivul de la Bruxelles a fost incorect informat în privința transparenței dezbaterilor privind legile justiției.

Mai mult, întrebat joi seară de Antena 3 cum comentează reacția Comisiei Europene, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat îndoiala că executivul european „stă și discută cu un post media”, recomandând Comisiei „să se informeze mai bine asupra realităților politico-juridice din România și să dea o informare corectă”, notează HotNews.