Premierul Ludovic Orban spune că cererea Gabrielei Firea pentru alocarea către bugetul Capitalei a 667 milioane de lei i se pare lipsită de bun-simț, dar șeful PSD, Marcel Ciolacu, cere ca alocarea să fie transparentă, „în funcție de nevoile reale”.

„Trebuie să vă spun că Bucureștiul este cel mai bogat oraș din România, iar a cere bani de la bugetul de stat mi se pare o lipsă de bun-simț, pentru că bugetul de stat este alimentat cu taxe și impozite plătite și din Moldova, unde oamenii au nivel de viață mult mai scăzut, (...) alimentat cu taxe și impozite plătite și de cetățenii din Oltenia, și de cetățenii din Brașov, (...) toată lumea plătește la bugetul de stat. (...) Mi-a solicitat (Gabriela Firea - n.r.) să îi aloc din fondul de rezervă al Guvernului 667 de milioane (de lei). Nu pot să aloc Bucureștiului 667 de milioane în condițiile în care erau peste 1.500 de localități care riscau să termine anul fără să poată să plătească salariile, fără să poată să plătească iluminatul public, fără să poată să plătească indemnizațiile persoanelor cu dizabilități sau salariile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Acești bani au trebuit alocați acolo, că nu puteam să fac o asemenea nedreptate încât să aloc pentru cine știe ce categorii de cheltuieli pe care nu le înțelege nimeni, pentru că nu le vede nimeni în București”, a spus Ludovic Orban duminică seara, la România TV.

Premierul a spus că, în opinia sa, actualul sistem de împărțire a impozitului pe venit avantajează municipiul București, dar și orașele unde există dezvoltare economică, transmite Agerpres.

„Și așa există un sistem de împărțire a impozitului pe venit care, după părerea mea, avantajează Bucureștiul și, în general, avantajează orașele unde există dezvoltarea economică. Singura problema e ca banii să fie gospodăriți cum trebuie și nu aruncați pe apa Sâmbetei”, a mai spus Ludovic Orban. 

În replică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis premierului că bun-simț este să aloci banii publici transparent, „în funcție de nevoile reale ale comunităților locale”, cerându-i să nu o mai „jignească” pe Gabriela Firea, primarul Capitalei.

„Bun-simț, domnule Orban, este să aloci banii publici, transparent, în funcție de nevoile reale ale comunităților locale și indiferent de cine sunt conduse. Nerușinare este să pedepsești cetățenii pentru că sunt conduși de un primar de altă culoare politică. Așa cum ați făcut dumneavoastră acum trei zile, când ați golit ilegal fondul de rezervă către primarii PNL”, a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

„Chiar dacă matematica nu este domeniul dumneavoastră forte, cifrele sunt clare: pentru cei 53% primari PSD ați alocat 100.707 mii lei, iar pentru 33% primari PNL ați alocat triplu, 283.670 mii lei. Și mai aveți tupeul să le vorbiți cetățenilor despre bun simț... PS: Nu o mai jigniți pe Gabriela Firea. Dacă aveți curaj, candidați împotriva ei în alegeri. Sau vă e frică că luați 11% ca data trecută?”, i-a mai transmis Ciolacu lui Orban.

La propunerea primarului Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat miercuri un proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri de alocare a 1,5% din PIB al României pentru bugetul Municipiului București.

„Am anunțat că readucem în atenția Guvernului situația bugetului Capitalei și venim astăzi cu propunerea concretă de a solicita alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Bucureștenii au dreptul și la investiții, și la dezvoltare, nu doar la cheltuieli de funcționare, iar contribuția lor la bugetul de stat este considerabilă, anul trecut a reprezentat 25% din PIB-ul României. Este un drept al lor constituțional, este ceea ce li se cuvine în calitate de principală resursă a veniturilor statului, nu o pretenție neîntemeiată. Așadar, dacă vrem o capitală care să se dezvolte, dacă vrem să deschidem și alte șantiere pentru mari proiecte de infrastructură, sănătate și mediu, să continuăm digitalizarea serviciilor publice, sunt necesare alocări pe măsură. Lipsa de alocări o vom traduce în intenția declarată de a stopa dezvoltarea Bucureștiului”, a declarat primarul Capitalei, potrivit unui comunicat al PMB.