Un proiect de lege inițiat de șeful PNL, Nicolae Ciucă, și liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, prevede sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru cetățenii care nu "manifestă respect față de drapelul și imnul național al României".

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului național a fost adoptat luni de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. A primit 96 de voturi "pentru", 13 "împotrivă" și două abțineri.

La dezbateri, senatoarea Diana Șoșoacă a întrebat dacă sancțiunile se aplică și atunci când steagul Ținutului Secuiesc sau cel al Ucrainei este arborat lângă drapelul național.

+++

Inițiatorii au propus ca articolul 20 să se modifice și să se completează cu un nou paragraf, având următorul cuprins: "Cetățenii sunt datori să manifeste respect față de drapelul și imnul național al României și să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. încălcarea interdicției prevăzute de art.l alin.(3) din prezenta lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenții constatatori din cadrul Poliției Române și ai Jandarmeriei, cu respectarea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr.2/2001."

În expunerea de motive, inițiatorii au scris că "pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constituie o abatere gravă de la ordinea publică și trebuie sancționată proporțional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale".

Parlamentul a adoptat pe 31 mai legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, prin care s-a consacrat următoarea interdicție: „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare."

În expunerea de motive a actului normativ antecitat se arată că scopul normării a fost instituirea unor reglementări care să precizeze modul în care cetățenii trebuie să își arate respectul pentru drapelul României și imnul național.

Votul final pe acest proiect este al deputaților.