Ca urmare a prelungirii situației de criză, care acutizează riscurile medicale, dar și cele sociale și economice, PLUS a decis ca celula sa de criză să devină un organism executiv permanent care să susțină eforturile autorităților și ale societății.

”Am avut nenumărate discuții cu șefii de stat și de guvern din Europa și concluzia este unanimă: rezolvarea crizei medicale va dura și va testa rezistența noastră la nivel de comunități și națiuni. Vom avea nevoie de unitate, de solidaritate și de o bună guvernare. În gestiunea eficientă a acestei situații fără precedent, statul și instituțiile sale trebuie să înțeleagă că au nevoie de noi toți. E momentul în care guvernarea trebuie deschisă către segmente cât mai largi ale societății, în care transparența și accesul la informație să primeze oricărui interes politic. Iar starea de urgență și restrângerile unor libertăți cetățenești nu pot fi folosite ca pretext pentru limitări, abuzuri sau fărădelegi. Și, pentru că acum ies la iveală toate neajunsurile în funcționarea statului, trebuie să ne pregătim în această perioadă și pentru faza de reconstruire de după criză. Va fi nevoie să punem la punct mecanisme funcționale la nivelul administrației, al sistemului de sănătate și al mediului economic, care să ne ajute să ne ridicăm mai puternici și mai eficienți decât suntem acum", a declarat președintele PLUS, Dacian Cioloș.

Echipa executivă de criză PLUS va colecta și elabora proiecte, le va propune instituțiilor centrale sau locale, va direcționa profesioniști acolo unde este nevoie de ajutor, va încerca să funcționeze ca o punte între nivelul politic și societate.

Ședințele echipei se vor ține săptămânal și vor avea ca scop dezbaterea proiectelor ce vor fi propuse public. Modelul central va fi replicat și adaptat local, urmând ca PLUS să își activeze întreaga rețea de partid pentru a ajuta în toate punctele în care va fi nevoie de susținere.

Echipa executivă PLUS va fi condusă de către Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, ajutat de eurodeputatul Dragoș Tudorache, președinte executiv al formațiunii.

Coabitare îndelungată

Președintele USR, Dan Barna, a declarat la RFI că este posibil să fie necesară reluarea activității economice înainte de încetarea epidemiei.

"S-ar putea să trebuiască să învățăm să coabităm cu această epidemie o perioadă ceva mai lungă, adică după ce trece vârful, perioada aceasta de dispariție, de încetare a epidemiei - cum va arăta această încetare - s-ar putea să dureze o vreme, dar activitatea economică va trebui să înceapă, adică nu cred că ne permitem din toate punctele de vedere să stăm în casă până la finalul anului, adică e un scenariu aproape de neconceput", a precizat liderul USR pentru RFI.