VIDEOCentenarul Constituției, marcat în Senat: Cuvinte mari de la oameni "mari"
Politicienii de la București au marcat luni, în plenul Senatului, împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923.
"Vedeta” a fost președintele Klaus Iohannis, absent în ultimii ani de la evenimente importante organizate în Parlament. Oficialii au vizitat și o expoziție cu exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, documente și fotografii care sunt expuse în Foaierul Senatului.
În alocuțiunea sa, Iohannis a transmis că, în calitate de președinte al României, va continua să vegheze la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, rămânând un "susținător ferm al parcursului european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorința continuă de a construi o societate mai bună".
Președintele a spus și că, prin misiunea sa, Curtea Constituțională are, deopotrivă, un rol major ca, prin fiecare decizie sau hotărâre adoptată cu obiectivitate și profesionalism, să consolideze încrederea cetățenilor în statul de drept.
"La 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite, moștenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preț și să construim viitorul pe care ni-l dorim, într-un cadru constituțional permanent adaptat la realitatea momentului și la nevoile societății. Această moștenire presupune o răspundere comună. Ea aparține clasei politice, Parlamentului, care are datoria ca, prin legile adoptate, să nu se abată de la valorile constituționale. Responsabilitatea este, în egală măsură, și a celorlalte autorități publice, cărora le revine obligația de a respecta separația și echilibrul puterilor în stat, în spiritul loialității constituționale", a spus, printre altele, Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele a punctat că România este astăzi parte a marii familii democratice occidentale, o comunitate a valorilor care au trecut testul timpului, iar viitorul țării este unul european, asigurat de însăși deschiderea oferită de dispozițiile Constituției.
Și premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre faptul că "suntem datori să îi păstrăm valorile și suntem obligați moral să definitivăm marea operă politică a liberalismului, care a fost, este și va fi dezvoltarea accelerată a României ca parte integrantă a societății democratice occidentale".
În actualul context, Nicolae Ciucă a spus că sărbătoarea de astăzi este ceva mult mai important decât centenarul primei Constituții a României Întregite, fiind de fapt o sărbătoare a celor mai importante valori liberale democratice ale națiunii române, care au supraviețuit în ultimul veac tuturor experiențelor autoritare și totalitare.
"Suntem acum într-un moment în care putem să împlinim opera istorică a liberalismului politic prin transformarea radicală a României. Aceasta este misiunea noastră și trebuie să învățăm din experiențele marilor oameni de stat care au făurit România Mare", a afirmat prim-ministrul.
Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că România avea nevoie de un astfel de așezământ constituțional, eminamente democratic, care a reușit "să păstreze principiile constituționalismului și ale democrației parlamentare, garantând efectiv drepturi și libertăți vitale pentru toți cetățenii, indiferent cărui grup etnic aparțineau" și "a permis statului să intervină cu eficiență în viața socială și să-și asume răspunderi concrete pentru înfăptuirea intereselor generale ale țării".
Ciolacu le-a mai transmis colegilor săi că este timpul să se adapteze cu toții la vremuri și să ia măsuri, poate chiar cu ocazia unei viitoare revizuiri a Constituției, astfel încât să garanteze cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică.
"(...) Iar acesta cred că este cel mai bun exemplu pentru noi toți cei de astăzi că atunci când partidele aleg calea unității în jurul intereselor naționale fundamentale au mai multe șanse în realizarea unor proiecte majore de țară. Vă garantez că atât eu, cât și colegii mei vom respecta întotdeauna drepturile fundamentele ale cetățenilor care sunt garantate prin Constituție", a încheiat el.
Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, s-au numărat printre cei care au stat la tribuna oficială în timpul discursurilor.
Șeful CCR, Marian Enache, a susținut că "forța constituțiilor rezidă în menținerea păcii sociale prin instituirea ordinii constituționale, fundament al sistemului juridic și al regimului democratic al unei țări".
El a mai adăugat că toți avem conștiința faptului că o constituție aparține unei comunități politice și, în primul rând, cetățenilor liberi și egali în drepturi.
"Fiecare cetățean are îndatorirea moral-politică și juridică a respectării Constituției ca manifestare suverană a titularului puterii politice, lege a întregii cetăți, care asigură temelia armoniei sociale, unitatea politică și coeziunea societății noastre. Acesta este și sentimentul predominant al cetățenilor români, atunci când se referă la relația lor cu Legea fundamentală. Pentru aceștia, Constituția reprezintă un 'scut' de apărare a drepturilor și libertăților, o garanție a valorii demnității lor", a afirmat el.
La câteva ore după eveniment, Patriarhul Daniel a transmis printr-un comunicat de presă că, în condiții de libertate, "Statul și Biserica pot contribui, fiecare potrivit propriilor competențe, la apărarea demnității persoanei umane, promovarea libertății și a responsabilității omului, precum și la realizarea dreptății și solidarității sociale în viața poporului român".
"La acest ceas aniversar pentru România și Curtea Constituțională a României, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze lucrările acestei adunări solemne și să dăruiască tuturor celor prezenți sănătate, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată lucrarea folositoare vieții și demnității poporului român", a mai spus Patriarhul.
Comentarii