PNL, PSD și UDMR discută din nou o modificare a proiectului de lege privind certificatul COVID, în sensul eliminării obligativității prezentării acestuia la locul de muncă.

Președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut guvernanților să renunțe la obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă.

Joi dimineață, liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că a fost trimisă o variantă a proiectului de Ministerul Sănătății, dar nu este varianta finală. 

Cîțu este de părere că proiectul trebuie să arate așa cum l-a făcut Guvernul condus de el.

"Ceea ce noi am discutat atunci este ceea ce cred eu. Dacă cineva vine cu argumente și un alt proiect care este mai bun, o să mergem să-l votăm. Eu v-am spus doar că, din punctul meu de vedere, certificatul verde trebuie să aibă două condiții, să mențină economia deschisă și să susțină campania de vaccinare. Așteptăm variantele. Nu putem să discutăm când nu avem", a punctat liderul Senatului.

De asemenea, el a fost întrebat dacă susține eliminarea prevederilor care ar face obligatorie prezentarea certificatului COVID la locul de muncă, dar nu a vrut să răspundă.

"Vă spun că astăzi există certificatul verde în România. El se folosește, știți foarte bine, când mergi la mall, la restaurante. Este o Ordonanță pe care am dat-o și rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, prin a motiva oamenii să se vaccineze și de a menține economia deschisă. O să vedem dacă există un model de îmbunătățire a ceea ce avem acum. Așteptăm varianta de la Guvern și apoi o să putem să discutăm pe ea", a răspuns acesta.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat tot joi că certificatul COVID trebuie să respecte legile în vigoare și Constituția. Astfel, propunerea discutată în coaliție a fost analizată și dacă respectă Constituția, însă o decizie finală despre cum va arăta acest certificat nu a fost încă luată.

Ciolacu este de părere că, dacă proiectul nu aduce nimic nou față de reglementările deja în vigoare referitoare la certificat, nu are sens să se continue discuțiile.

Șeful PSD a evitat în repetate rânduri să spună ce le-a transmis Klaus Iohannis liderilor coaliției.

Referitor la prevederea prin care parlamentarii ar fi exceptați de la obligativitatea prezentării certificatului la Parlament, Marcel Ciolacu a precizat că acestora nu le poate fi interzis dreptul de a-și exercita mandatul, dar ar putea fi sancționați.