Cetățenii din afara granițelor țării pot accesa servicii consulare online, prevede proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind activitatea consulară, adoptat marți, în unanimitate, de plenul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.62/2019, în sensul creșterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare, prin introducerea posibilității ca cetățenii să poată accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiți să se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular, transmite Agerpres.

Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere și soluționare a cererilor respective, precum și orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Ordinul ministrului afacerilor externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Conform datelor statistice furnizate de către autoritățile străine Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor stabiliți în străinătate este estimat la 5,7 milioane. Aceste date nu includ cetățenii care nu și-au reglementat situația juridică în raport cu statul de reședință și nici persoanele care au dobândit și cetățenia statului de reședință, condiții în care dimensiunea comunității românești din străinătate este mult mai numeroasă, adaugă inițiatorii.

În funcție de tipul de serviciu consular solicitat și de opțiunea solicitantului, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediție, ori se vor putea transmite în format electronic. Diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari vor utiliza semnături electronice calificate.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.62/2019 privind activitatea consulară a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.