Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut luni o convorbire telefonică cu ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher, privind situația românilor din Marea Britanie.

În cadrul discuției, ministrul Pincher a reconfirmat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord, potrivit unui comunicat MAE.

Referindu-se la obținerea de către cetățenii români rezidenți în Marea Britanie, la data ieșirii Regatului Unit din UE, a statutului de settled/pre-settled, oficialul britanic a reconfirmat că   aceștia se pot înregistra până în decembrie 2020.

De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situația cetățenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019.

Ministrul român a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetățenilor britanici, pe bază de reciprocitate, și în acord cu legislația națională.

Cei doi demnitari au discutat și despre proiectul de lege a migrației, Christopher Pincher asigurându-l pe George Ciamba că va informa în timp util și în deplină transparență autoritățile de la București cu privire la evoluții, pentru a putea fi asigurată informarea eficientă a comunității românești din Regatul Unit.

Ministrul George Ciamba și omologul britanic au abordat și subiectul dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit și a reafirmat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cu accent pe dimensiunea economică și de securitate.