Probabil, președintele Klaus Iohannis a căutat cel mai puțin controversat ministru al cabinetului Ponta pentru a-l desemna premier interimar. Având în vedere plângerile tinerilor manifestanți legate de Educație, soluția s-ar putea să nu fie una bună.

Sorin Cîmpeanu, desemnat de președintele Iohannis premier interimar, a fost în campania electorală pentru prezidențiale un aprig susținător al candidatului Victor Ponta. În calitatea sa de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Cîmpeanu i-a sprijinit candidatura premierului demisionat cu renumele instituției. 

Tot în această calitate, Cîmpeanu a semnat și un protocol cu Guvernul Ponta pentru schimbarea legii Educației, măriri de salarii și schimbarea tuturor programelor școlare. Semnarea a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut.

Fostul ministru al educației, ajuns pe post cu sprijinul Partidului Conservator, a salutat, de asemenea, și Ordonanța de Urgență a Guvernului Ponta, care a decapitat Legea Educației cu 97 de modificări dintr-un foc.

Cîmpeanu este inițiatorul Ordonanței de Urgență de „amnistiere a plagiatorilor”, care permite acestora să renunțe ei înșiși la titlul de doctor obținut prin fraudă și să evite retragerea de către forurile academice.

Sorin Cîmpeanu apare și în numirile făcute de Liviu Pop, în 2012, la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), prin care, practic, s-a anulat decizia instituției care constata plagiatul lui Victor Ponta din lucrarea de doctorat.