Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la debutul ședinței de Guvern, că a fost pus în transparență publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.

"Am văzut că a fost pus în transparență publică și proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă", a spus Ciolacu.

În luna aprilie, PSD anunța că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului. În acest sens, specialiștii PSD lucrau la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională.

Formațiunea consideră atunci că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Pe 15 septembrie 2022, PSD anunța că va susține în Coaliție ca Guvernul să adopte atunci prevederile Directivei europene are a trecut tot în 2022 de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din UE, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

"Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România", transmitea, atunci, partidul tot printr-un comunicat de presă.

Pe 16 septembrie 2022, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a declarat că există posibilitatea ca România să adopte, începând cu anul 2023, salariul minim european.

"Am susținut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca, începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal, și responsabil, vor fi făcute publice după ce avem proiecția de buget pe anul 2023", a răspuns Ciucă în toamna anului 2022, întrebat când ar putea România să implementeze salariul minim european.

Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale "în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut".

Termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.

Statele membre vor trebui să colecteze date privind acoperirea și adecvarea salariului minim și să se asigure că angajații pot avea acces la soluționarea litigiilor și au dreptul la despăgubiri. Conformitatea și aplicarea eficientă sunt esențiale pentru ca lucrătorii să beneficieze efectiv de accesul la protecția salariului minim și să promoveze un cadru competitiv bazat pe inovație, productivitate și respectarea standardelor sociale.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naționale diferite de stabilire a remunerațiilor, arată AFP.

Între 400 de euro și 700 de euro pe lună este salariul minim în Europa: Portugalia (437), Slovenia (512), Malta (580), Spania (631) și Grecia (668); peste 1.200 de euro: Franța (1.218), Belgia (1.234), Marea Britanie (1.269), Olanda (1.273), Irlanda (1.293) și Luxemburg (1.503).