Premierul Marcel Ciolacu și liderul AUR, George Simion, au avut marți, pe holurile Parlamentului, un schimb de replici pe tema drepturilor românilor din Ucraina.

Liderul AUR și mai mulți parlamentari, cu teancuri de cărți în limba română în brațe, s-au plâns că cinci microbuze pline cu cărți sunt blocate la granița cu Ucraina și au acuzat statul că nu se implică pentru ca acestea să ajungă la copiii români.

La ieșirea din plen, membrii AUR au venit după Marcel Ciolacu și i-au cerut să dea un telefon la Poliția de Frontieră să permită microbuzelor să treacă granița. Ciolacu a spus că el nu face trafic de influență, moment în care Simion i-a spus "domnul Cherecheș poate trece în vamă, dar cărțile nu", cu referire la primarul din Baia Mare care a fugit din țară înainte de condamnare.

La un moment dat, premierul a vrut să intre în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților și a întins mâna către George Simion. Liderul AUR nu a vrut să îi strângă mâna, însă i-a dat cartea "Harry Potter și piatra filozofală", cu mențiunea că "am auzit că domnul Ciolacu și-a luat Bac-ul mai târziu".

Dialogul integral dintre cei doi poate fi urmărit în clipul de mai sus.

+++

În luna octombrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene privind drepturile românilor din această țară.

”Din acest moment, la nivel internațional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română! Mulțumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom conlucra și pentru a modifica legislația în ceea ce privește drepturile minorităților. Toate drepturile pe care le au ucrainenii în Romania vor fi regăsite si în legislația din Ucraina, astfel încât toți cetățenii de origine română, care trăiesc în Ucraina, să aibă aceleași drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu, la prima ședință comună a Guvernelor Ucrainei și României, care a avut loc la Kiev.

Premierul a adăugat că împreună cu omologul său ucrainean a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română.

”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat Ciolacu la Kiev.