Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene privind drepturile românilor din această țară și că va anunța detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev săptămâna aceasta.

"Am ajuns la un compromis și în ceea ce privește minoritățile. (...) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunț și eu și primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităților trebuie să fie în oglindă. Ce facilități și ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleași drepturi le vrem și noi în Ucraina. Și plus că sunt foarte mulți români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina", a spus duminică seara, la Prima News, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a confirmat că s-a găsit înțelegere la partea ucraineană și că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru "de modificări legislative".

"În oglindă aceleași drepturi care sunt în România trebuie să fie și pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce privește minoritățile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenție a Federației Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni", a arătat Ciolacu.

Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menționat că există un dialog și pe acest subiect.

"Am avut și această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici - secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment și cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le așezăm", a transmis Marcel Ciolacu.