"Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România", a anunțat, sâmbătă noaptea, premierul Marcel Ciolacu.

"Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene", a scris premierul într-un mesaj pe Facebook.

El a adăugat că "am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România".

"Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!", a conchis acesta.

+++

Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a salutat duminică dimineață declarațiile ministrului de Interne austriac, despre care a spus că "dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci".

"Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană", a scris Ciucă pe contul său de Facebook.

"Pentru că au apărut și în spațiul public românesc primele declarații, consider că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe. Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor", a mai transmis acesta.

+++

Eurodeputatul Eugen Tomac spune că "anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă".

"Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen. Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen", a scris Tomac, într-un mesaj pe Facebook.

El a explicat că "nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați".

Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999. Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023. Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene", a continuat el.

Eurodeputatul a adăugat că "Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde" și că "este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd".

"Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie", a mai punctat deputatul european.

+++

Eurodeputatul Dacian Cioloș a reacționat și el și a spus că "premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea <flexibilizării> poziției Austriei pe Schengen".

"Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene. Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european", a scris Cioloș pe Facebook.

Fostul premier a adăugat că "responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare".

+++

Presa din Austria a relatat că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, este gata să relaxeze vetoul asupra extinderii Schengen, permițând în primă fază ridicarea controalelor în aeroporturi.

Totuși, condițiile Austriei sunt triplarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri UE pentru protecția frontierelor, controale sporite la granițele României, Bulgariei și la cele între Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a migranților, în special afgani și sirieni.

+++

Ministrul spaniol de Interne, Fernando Marlaska, și-a exprimat speranța că extinderea Schengen va avea loc cât mai curând posibil.

El a spus că Președinția spaniolă a Consiliului UE va continua munca până la sfârșitul anului. Ambiția Bulgariei și României este să aibă o loc o întâlnire extraordinară în ultimele zile ale anului sau la începutul anului viitor. Deocamdată se lucrează la varianta ca cele două țări să intre mai întâi cu granițele aeriene, iar apoi cu granițele terestre.

„Încă lucrăm, sperăm ca aderarea Bulgariei și României la Schengen să aibă loc cât mai curând posibil”, a declarat ministrul spaniol de interne Fernando Marlaska. Ministrul a menționat că și Consiliul UE se va familiariza cu evaluările Comisiei Europene în urma verificării suplimentare din Bulgaria. În misiunea CE au fost și reprezentanți ai Olandei și Austriei.