Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că urmează să fie adoptată o nouă legislație în domeniul asistenței sociale, în urma scandalurilor privind "azilele groazei".

"Avem în dezbatere legea pentru modificarea și completarea legislației privind asistența socială. Începem să reformăm din temelii întregul sistem de asistență socială, iar acesta este primul pas. Prin noul cadru legislativ, cu certitudine cazuri ca cele privind <azilele groazei> din ultimele luni nu vor mai putea exista. Noua lege vine cu schimbări majore. Au fost înăsprite criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcționarea vreunui centru social fără vizită în teren a specialiștilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Licența provizorie se reduce de la 12 luni la 3 luni și introducem controale inopinate, pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licențiază", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a mai anunțat că, "în premieră", se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc până la 100.000 de lei.

El a felicitat-o pe ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru elaborarea proiectului, afirmând că ea are susținerea nu doar a lui, ci a întregului Cabinet.