Marcel Ciolacu și-a anunțat luni, la sediul central al partidului, demisia din funcția de președinte al PSD, după ce a ratat intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale.

UPDATE


La finele ședinței Consiliului Politic Național al PSD de luni seară, Marcel Ciolacu a declarat că nu pleacă și din funcția de premier.

"Am aprobat un calendar de desfășurare mai ales acum, pentru alegerile generale și s-a hotărât, în unanimitate, o să vă comunice domnul vicepreședinte al partidului, vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, împreună cu colegii mei. O să mă găsiți la Guvern, pe autostrăzi sau în fabrici pentru ceea ce mă plătesc românii, pentru funcția de prim-ministru", a spus Ciolacu.

Conducerea PSD a decis ca eurodeputatul Victor Negrescu să fie președintele interimar al partidului.

+++

Demisia vine după ce independentul Călin Gerogescu, pro-rus, anti-occidental și cu apucături legionare, s-a situat pe locul I în primul tur de prezidențiale, conform rezultatelor parțale iar pe locul al II-lea este candidata USR și șefa partidului, Elena Lasconi.

După o noapte albă în sediul PSD și apoi alte discuții într-o vilă de protocol, Marcel Ciolacu le-a spus colegilor că va demisiona. Deși unii au încercat să-i spună că ar trebui să aștepte trecerea alegerilor parlamentare, programate pe 1 decembrie, Ciolacu a făcut pasul înapoi.

"PSD nu va face nicio contestașie (a alegerilor - n.r.). (...) Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim, după Consiliul Politic, și o să comunicăm decizia pe care o să o luăm. În primul rând, nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat și această discuție", a spus Ciolacu.

El a mai spus că va rămâne alături de colegii lui până la alegerile parlamentare de duminică și partidul va veni cu un calendar pentru alegrile interne, însă el nu va mai candida pentru nicio funcție.

Întrebat dacă pleacă și de la Guvern, el a spus că nu și va rămâne premier până la finalul mandatului.

Întrebat cine e vinovat pentru rezultatul alegerilor, Ciolacu a spus că el.

Șeful demisionar al PSD i-a felicitat pe Călin Georgescu și Elena Lasconi, precizând că "i-am și scris am și felicitat-o pe doamna Lasconi, cum este normal".

+++

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni, de la ora 17.00, în format fizic și on-line, la sediul central din Șoseaua Kiseleff.

Marcel Ciolacu, la cârma PSD din 2019

Pe 26 noiembrie 2019, după o ședință a conducerii care a durat aproape șase ore, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor au demisionat de la șefia partidului, la nici o jumătate de an de când și-au preluat funcțiile. Conducerea interimară a fost decisă atunci: Ciolacu - Stănescu.

Pe 20 august, după mai multe amânări pentru a organiza Congresul PSD, speriați de pandemia COVID-19 la acea vreme, Ciolacu a fost ales președintele partidului.

Din 1.509 delegați, au fost prezenți 1.460, iar Marcel Ciolacu a obținut 1.310 voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a adunat doar 91 de voturi. Cel din urmă nici nu a fost prezent la Congres.