Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit marți, la Parlament, despre măsurile discutate luni seară în ședința Coaliției în Ordonanța de urgență care va cuprinde noi măsuri fiscal-bugetare. Totuși, "forma finală nu a fost decisă", a anunțat Ciolacu.

Citește și: Lui Ciucă îi pare rău că presa a anunțat "pe surse" măsurile fiscal-bugetare analizate de Guvern

+++

"Eu consider că în acest moment este oportună o OUG care să înghețe absolut toate angajările de la stat și fiecare ministru și agenție să își facă o analiză proprie și, dacă au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor. Aici nu vorbim de posturile unice, cum ar fi un șofer de microbuz la o școală să nu mai poată fi angajat. Normal, posturile unice vor fi ocupate. Va fi excepție pe zona medicală, în rest nu vor fi excepții", a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat și despre situația Poliției, care se confruntă cu un deficit de angajați, iar înghețarea ocupării posturilor ar putea îngreuna lucrurile, șeful PSD a răspuns că "avem o România foarte safe (sigură - trad. eng) față de restul Europei".

El a continuat prin a spune că, dacă e nevoie, angajările se pot face prin Memorandum de cărte ministru.

Legat de înghețarea banilor pentru bunuri și servicii, care inițial se discutau să fie la valoarea celor din 2022, Ciolacu a spus că a discutat cu autoritățile locale și cu Ministerul Finanțelor și s-a decis că cea mai bună variantă este o reducere cu doar 10% a cheltuielilor.

"Statul român nu va lua un ban înapoi din cei bugetați. Economiile care se fac sunt folosite în zona de investiții", a replicat șeful PSD.

Acesta a precizat și că nu s-a discutat în Coaliție despre tăierea salariilor angajaților de la stat, dar urmează ca, pentru aprobarea cererii de plată numărul 4 din PNRR, România să vină cu o nouă lege a salarizării.

"Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, de vreo înghețare de venituri în niciun sistem. Este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul din PNRR privind amendarea legii salarizării, e normal să avem o abordare corectă și unitară", a completat Ciolacu.

Despre cumulul pensie-salariu tot la stat, președintele PSD a transmis că ambele sunt două drepturi separate pe care le prevede Constituția și astfel în niciunul dintre ele "legiuitorul nu poate interveni să ia aceste drepturi".

"Sub nicio formă prin OUG nu puteam prinde cumulul pensie-salariu. Se poate numai prin lege și au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și am discutat mai multe variante. Sunt cazuri când faci cumul și ai pensie 2.000 de lei și ești și portar la o primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci pentru a-și acoperi minimul necesar. Vorbim de cumulul pensie specială-salariu, de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depășești salariul brut al președintelui, care este aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Amândouă sunt venituri de la bugetul statului, amândouă e un drept câștigat (sic!), dar asta nu înseamnă...", a adăugat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Apoi, acesta a spus că, oricum va fi făcută modificarea, în lege nu pot fi "taxați" doar cei cu pensie specială, abordarea corectă fiind "impozitare sau praguri". Ministerul de Finanțe va prezenta cum sunt veniturile și câte persoane depășesc salariul brut al președintelui, a mai afirmat acesta.

Tot el a declarat că nu se poate face cumul de trei venituri de la stat cu componentă specială. 

"Există și astfel de situații, dar nu sunt corecte", a replicat el.

Totuși, măsura cumul pensie specială-salariu nu se va aplica în cazul celor care sunt acum angajați în privat.

Marcel Ciolacu a explicat că, atunci când nu a fost această abordare, "toată lumea a spus că statul nu gestionează cheltuielile din România, toată lumea cheltuie și cresc salariile. Când avem o abordare serioasă și aplicată, avem probleme că impozităm privații și luăm banii și suntem incompetenți. Trebuie să ne hotărâm în ce direcție vrem să ducem România. Eu cred că e momentul să o ducem în direcția corectă și sustenabilă".

Cu toate că măsurile au început să circule acum o săptămână pe surse și niciun lider al Coaliției nu a venit să anunțe public deciziile pe care le vor lua, Ciolacu este de părere că "e pentru prima oară când liderii politici vorbesc coerent și clar despre direcția pe care o va lua România de acum înainte".

Primarii s-au plâns că aceste măsuri ar putea duce la blocarea activității, însă Marcel Ciolacu le-a transmis că astfel le rămân mai mulți bani pentru investiții. "N-am văzut nicio primăria încuiată. Îi anunț că le vor rămâne mai mulți bani pentru investiții".