BREAKINGCiolacu: De la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri după-amiază că s-a stabilit în Comitetul Național Tripartit ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.050 de lei.
UPDATE
Guvernul a transmis ulterior un comunicat de presă cu ceva mai multe detalii despre decizie.
Astfel, Executivul spune că prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analize care fundamentează creșterea salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată, începând cu anul viitor.
Urmare a analizelor și dezbaterilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor a fost agreată majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, precum și menținerea facilității de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.
De asemenea, reprezentanții Guvernului și cei ai partenerilor sociali au agreat necesitatea reducerii taxării forței de muncă pentru veniturile mici și medii.
”Creșterea puterii de cumpărare și protejarea cetățenilor români, mai ales a celor cu venituri reduse, ne preocupă permanent. Am dorit să ne consultăm cu sindicatele și patronatele și împreună să stabilim creșterea salariului minim începând cu ianuarie 2025 pentru că este important să existe predictibilitate atât pentru salariați, cât și pentru antreprenori”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Consultările cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor reprezentate în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social au avut loc miercuri la Palatul Victoria.
+++
Ceea ce Ciolacu nu spune în postare este faptul că 4.050 de lei este creșterea brută, nu netă, adică cea pe care angajatul o primește propriu-zis.
"Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%). De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind #calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România", a scris Ciolacu pe pagina lui de Facebook.
Pe 13 iunie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la debutul unei ședințe de Guvern, că a fost pus în transparență publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.
În luna aprilie, PSD anunța că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului. În acest sens, specialiștii PSD lucrau la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională.
Mai devreme, pee 15 septembrie 2022, tot PSD anunța că va susține în Coaliție ca Guvernul să adopte atunci prevederile Directivei europene are a trecut tot în 2022 de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din UE, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Pe 16 septembrie 2022, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a declarat că există posibilitatea ca România să adopte, începând cu anul 2023, salariul minim european.
Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale "în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut".
Termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.
Statele membre vor trebui să colecteze date privind acoperirea și adecvarea salariului minim și să se asigure că angajații pot avea acces la soluționarea litigiilor și au dreptul la despăgubiri. Conformitatea și aplicarea eficientă sunt esențiale pentru ca lucrătorii să beneficieze efectiv de accesul la protecția salariului minim și să promoveze un cadru competitiv bazat pe inovație, productivitate și respectarea standardelor sociale.
În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naționale diferite de stabilire a remunerațiilor, arată AFP.
Între 400 de euro și 700 de euro pe lună este salariul minim în Europa: Portugalia (437), Slovenia (512), Malta (580), Spania (631) și Grecia (668); peste 1.200 de euro: Franța (1.218), Belgia (1.234), Marea Britanie (1.269), Olanda (1.273), Irlanda (1.293) și Luxemburg (1.503).
Comentarii