Ciolacu, despre cazurile de profesori agresați de elevi: Lucrurile nu pot continua așa

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a transmis sâmbătă un mesaj pe Facebook referitor la cazurile de violență la adresa profesorilor din școli și licee.
Ciolacu a declarat că recentele cazuri de violență, precum cel al elevului care a înjunghiat o profesoară de la Colegiul "Ion Creangă" din București sau cel al elevilor din Prahova care au batjocorit și umilit un cadru didactic sunt cutremurătoare, în special pentru că ele se petrec într-o sală de clasă.
"Aceste cazuri pun în discuție autoritatea profesorilor. S-a mers prea departe, cu această libertate prost înțeleasă. Dascălii au ajuns bătaia de joc a unor elevi care consideră că au doar drepturi, fără nicio obligație. Lucrurile nu pot continua așa! Înainte dascălul era una dintre cele mai respectate persoane din comunitate. S-a pierdut acest respect și este foarte grav! Nu poți avea educație de calitate dacă profesorii nu sunt respectați", a scris Ciolacu pe pagina sa oficială de Facebook.
Șeful PSD a mai adăugat că este importantă educația, întrucât reprezintă viitorul României, iar intervenția în aceste cazuri de violență este necesară și urgentă.
"Avem legile Educației în Parlament. PSD va insista ca noile reglementări să restabilească autoritatea profesorilor și respectul pentru cei care ne învață carte", a scris la final Ciolacu.
Background
O elevă de clasa a X-a a înjunghiat o profesoară de la Colegiul „Ion Creangă” din București, la începutul unei ore. Rana a fost în zona gâtului, iar profesoara a fost transportată la Spitalul Universitar. Potrivit Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, problemele legate de violență și consumul de droguri sunt frecvente în multe școli și aceste incidente nu sunt adesea raportate în presă, dar sunt semnalate săptămânal. În prezent, starea profesoarei este stabilă.
Ligia Deca, Ministrul Educației, a condamnat incidentul violent de la Colegiul „Ion Creangă” și a declarat că este un semnal de alarmă ce evidențiază importanța acordată siguranței în mediul școlar. Deca a subliniat că orice act de agresiune, fizică sau verbală, asupra membrilor comunității școlare trebuie să fie condamnat cu fermitate, și că școala trebuie să fie un loc sigur pentru elevi și profesori.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a cerut Guvernului să ia măsuri mai stricte pentru prevenirea violenței în școli și să înăsprească legislația privind siguranța în unitățile de învățământ. Sindicatele au afirmat că incidentul de la Colegiul Național "Ion Creangă" ar trebui să fie un nou semnal de alarmă pentru autorități și că unitățile de învățământ trebuie să aibă instrumente eficiente pentru a preveni violențele îndreptate împotriva cadrelor didactice. De asemenea, au atras atenția asupra problemelor legate de violență și consumul de droguri în multe școli, care nu sunt raportate în mass-media, dar sunt semnalate săptămânal.
Comentarii