Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți seară, la Digi24, că, o eventuală decizie a României de a oferi Ucrainei sistemul de rachete Patriot, "deranjează foarte mult Moscova".

"Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este și normal. Este o decizie importantă. În schimb, am văzut reacția Moscovei. Să fim corecți, noi avem de a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut reacția Moscovei, undeva așa, transmis voalat, o amenințare către România. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Rusia nu va ataca România. Rusia nu-și permite să atace România și nici nu vrea să atace România. România este membră NATO, avem un partener strategic – Statele Unite ale Americii", a spus Ciolacu.

Citește și: Patriot pentru Ucraina | Ciolacu: Am discutat cu Iohannis, urmează să luăm o decizie în CSAT

Premierul a mai declarat că pe el îl bucură reacția Moscovei, pentru că asta înseamnă că "noi contăm și are temeri că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin".

"Am avut o discuție telefonică cu domnul președinte, n-am intrat în detalii. A rămas că această decizie se va lua în CSAT. Repet, nu există temeri că Rusia ar ataca România. Nu există o logică să facă Rusia acest lucru", a continuat acesta.

Și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că vor exista discuții în CSAT, dar a reiterat faptul că sistemul Patriot operațional în România este indispensabil.

"Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (un sistem Patriot - n.r.). Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții", a spus ministrul Apărării, potrivit TVR.

În acest moment, România are patru sisteme Patriot, dintre care unul este operațional, iar trei sunt în curs de operaționalizare. Încă trei astfel de sisteme urmează să fie primite de statul român.

"Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național. Deci ele au relevanță, iar din acest punct de vedere, acest sistem operațional este indispensabil", a spus ministrul social-democrat.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a declarat, după ce a fost primit la Casa Albă de președintele Joe Biden, că există nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei.

"România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb", a declarat șeful statului.