Ciolacu, despre ultima dronă intrată în România: Să vedem dacă a fost o provocare cibernetică

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre ultimul incident cu o dronă rusească folosită în războiul cu Ucraina și care a intrat pe teritoriul României, afirmând că "s-au luat toate măsurile" pentru a evita orice pericol.
"S-au luat toate măsurile, ca să nu fie niciun pericol. Haideți să vedem analiza celor de la MApN, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloților nu a existat cu drona în cauză", a spus Ciolacu, vineri, după o vizită de lucru, pe șantierul Autostrăzii A7, tronsonul Buzău-Focșani.
Reamintim că joi, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.
Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.
Comentarii