Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri că, după ce România a scăpat oficial de Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), noile "priorități strategice" pentru țară sunt combaterea traficului de droguri și a evaziunii fiscale.

"Ca prim-ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare care să respecte valorile europene și principiile statului de drept. România este un partener de încredere în Uniunea Europeană și vom lucra în strânsă cooperare cu toate instituțiile europene pentru a ne atinge aceste obiective.Doamnelor și domnilor, ridicarea MCV este un mare pas înainte, însă cred că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorități strategice și cred că astăzi, societatea românească așteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm și foarte direct cu privire la două probleme uriașe: drogurile și evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale și ezitant. Este timpul să declarăm toleranță zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri", a spus Ciolacu reuniunea „Justiție 2023: prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept - context național și european”, organizată de Ministerul Justiției.

Premierul a mai transmis că toate instituțiile de forță și cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activității.

"Nu pot să fiu de acord, și sunt ferm convins că nici dumneavoastră, că am pierdut bătălia cu drogurile. Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi și nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii, să vedem cum și mai multe vieți sunt distruse și mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă, la fel cred că trebuie să acționăm mult mai dur în ceea ce privește proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenților și tinerilor. Și aș dori să vă spun că strategii am tot avut de-a lungul timpului", a continuat acesta.

Ciolacu a declarat și că "sunt pline sertarele instituțiilor de strategii și analize legate de droguri", însă "realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noștri au acces imediat".

"Drogurile au depășit chiar porțile școlilor, iar dacă nu realizăm asta acum, vom avea generații întregi pierdute. Am tot văzut păreri și acțiuni îndreptate împotriva acestor copii, care ajung din diverse motive să consume droguri. Vă spun, fără destructurarea rețelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanțele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiți. Nu cred că suntem în direcția corectă. Trebuie să depășim clișeul de acum câțiva ani, că România este o țară de tranzit", a continuat prim-ministrul.

El a continuat afirmând că "România nu mai este o țară de tranzit și tocmai de aceea, cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile rețele și pe marile clanuri".

Marcel Ciolacu a vorbit și despre nevoia de "acțiune imediată și de coordonare între instituții. Traficul de droguri este rădăcina răului". 

Legat de evaziunea fiscală, Ciolacu a declarat că 10% din PIB, peste 150 de miliarde de lei, adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, sunt "drenate anual prin tot felul de metode și în loc să ajungă în bugetul statului, ajung în buzunarele unor infractori".

"În viitorul pachet de măsuri pe care Guvernul României își va asuma răspunderea în Parlament, una dintre direcțiile principale de acțiune va viza combaterea evaziunii fiscale. Sunt măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite, dar și pentru consolidarea disciplinei financiare, contabile și fiscale.De asemenea, vom reglementa unele măsuri privind factura electronică, vom crește cuantumul unor sancțiuni contravenționale și vom introduce noi fapte care ar urma să fie sancționate prin amenzi sau penal. Este cel mai ambițios plan de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani și am rugămintea ca toate instituțiile statului să pună umărul pentru ca acest lucru să fie un succes. Sunt convins că toți cei care au atribuții pe această zonă vor trata lucrurile cu seriozitate, astfel încât să reușim împreună să reducem semnificativ evaziunea fiscală și să avem mai mulți bani la buget pentru străzi, școli și spitale", a explicat acesta.

Legat de ridicarea oficială a MCV, Marcel Ciolacu a mulțumit celor implicați în reușită, astfel că "țara noastră este acum oficial în rândul celorlalte state europene".

"Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat și puternic. Iar acesta este un argument în plus care susține aderarea noastră la spațiul Schengen. Știm foarte bine că multe dintre obiecțiile din trecut erau legate tocmai de independența justiției, iar ridicarea MCV este o garanție că România a înregistrat progrese semnificative în această direcție. Este foarte important să nu ne relaxăm cu această reușită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă și că progresul realizat până acum este ireversibil. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupția și a promova transparența în cadrul instituțiilor", a punctat premierul român.