Premierul Marcel Ciolacu a transmis marți că că exclude categoric "toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe".

"Exclud categoric toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe. Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție! Din acest motiv, le-am cerut miniștrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri și cu societatea civilă", a scris Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Premierul român le solicită totodată "să fie mai atenți la comunicarea pe acest subiect", pentru că "nimeni nu are dreptul să-și dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României.

"Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată", a mai spus acesta.

+++

Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie adoptate, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, taxarea altor forme de capital și eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții, relevă acte guvernamentale analizate de Profit.ro. Executivul are în vedere, în schimb, creșterea deducerilor personale de bază, potrivit Profit.ro.

Măsurile văzute de Profit.ro au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului și datat 23 iulie 2024.

Printre acestea sunt enumerate ca ”direcții de acțiune”, alături de măsuri deja introduse:

- Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor; 

- Creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorității celorlalte forme de venit din capital;

- Creșterea în continuare a deducerilor personale de bază.

Și Ministerul de Finanțe a reacționat ”referitor la informațiile apãrute în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a majora taxe și impozite, precum și de a elimina anumite facilitãți fiscale".

Astfel, Ministerul Finanțelor precizeazã că "informațiile prezentate provin dintr-un document vechi de lucru și nu reprezintã planurile actuale ale Guvernului. În acest moment, Ministerul Finanțelor se aflã în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluții care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum și la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilite un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale”, transmite instituția", a transmis instituția.

Finanțele mai spun și că "orice schimbare fiscalã semnificativã va fi anunțatã oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilã înainte de a fi adoptatã în Guvern".