Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni, într-o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România, că Guvernul va continua să sprijine construirea și renovarea lăcașurilor de cult

"Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine construirea și renovarea lăcașurilor de cult, precum și activitățile educative și proiectele culturale ale tuturor cultelor din România. Mai mult, este nevoie să reafirmăm angajamentul ferm al statului român în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, dar și combaterea discursului instigator la ură.  Vă mărturisesc că, personal, îmi doresc ca astfel de manifestări să nu mai existe în societatea românească", a transmis Ciolacu.

Premierul a mai transmis că "avem în România o afiliere religioasă de peste 99%", iar acest procent "arată clar rolul esențial pe care comunitățile religioase îl au în modelarea vieții sociale, culturale, educaționale, dar, mai ales, spirituale a românilor".

Ciolacu a explicat și că suntem un popor care a aderat în mod structural la valorile democratice, europene, valori inspirate de drepturi fundamentale precum libertatea religioasă și libertatea de conștiință.

"Acest drum, reînceput după Revoluția din decembrie 1989, nu ar fi fost posibil fără contribuția cultelor religioase. Rolul dumneavoastră a fost nu doar de  a fi memoria vie a suferinței generate de regimurile totalitare, ci a constat în implicarea directă, valoroasă și discretă, de multe ori neapreciată la adevărata valoare, în regăsirea și formarea unor trăsături cu care astăzi ne mândrim și care ne motivează", a continuat el.

Prim-ministrul a vorbit și despre implicarea socială, mulțumind cultelor pentru răspunsul venit în urma apelului făcut în urmă cu câteva luni, atunci când ne confruntam cu "ororile din azilele grozei".

"Și pentru viitor, vă spun sincer că îmi doresc ca, împreună, să identificăm soluții pentru a valorifica potențialul pe care cultele religioase îl au din acest punct de vedere. Dețineți capacități absolut necesare. În primul rând, o raportare morală, responsabilă, la actul profund uman de întrajutorare a aproapelui. Apoi, un personal dedicat care are acces nu doar în mediul instituțional, dar - mai ales - la domiciliul beneficiarilor - fie că vorbim de bătrâni, copii, mame vulnerabile, victime ale traficului de persoane ori persoane dependente de droguri", a mai transmis Marcel Ciolacu.