Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, i s-a solicitat vineri de către premierul Marcel Ciolacu să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze, după ce anumiți furnizori ar fi crescut nefundamentat prețurile.

"Îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze", a spus, vineri, la începutul ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu.

Premierul a mai transmis că "a venit cu adevărat iarna", iar vineri vor fi alocate sumele necesare în vederea bunei funcționări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

+++

Indiferent de ce se întâmplă pe piețele europene, de cât de mult scad prețurile de gaze și energie electrică, autoritățile române doresc să mențină schema de plafonare-compensare până în primăvara lui 2025. Guvernul nu intenționează să facă nicio analiză legată de prețuri, chiar dacă până acum, schema de plafonare-compensare s-a dovedit a fi păguboasă, în ciuda numeroaselor modificări legislative prin care a trecut, notează HotNews.ro.

Furnizorii, în special prin activitatea de trading, au avut în 2022 profituri enorme, statul a pompat multe miliarde de lei în aceștia, nu există niciun semnal de preț pe piață, anii următori fiind invăluiți într-o totală incertitudine, iar consumatorii nu beneficiază de cele mai mici prețuri, așa cum se întâmplă în Ungaria și Bulgaria, de exemplu. Dimpotrivă. În ceea ce privește prețurile contractuale, România se află în topul celor mai mari din UE, iar cu cele plafonate, undeva pe la mijlocul clasamentului.

Statul a plătit până acum 22,4 miliarde de lei furnizorilor, iar până în 2025 urmează multe alte miliarde.

Actualul nivel de plafonare din România a fost stabilit prin OUG 27/2022, când prețurile la energia electrică și gazele naturale erau foarte sus. Între timp, prețurile pe piețele europene au scăzut foarte mult, de trei ori la energia electrică și cu 90% la gaze. Este neclar în România cât de justificate mai sunt actualele plafoane din România și este dificil de analizat acest aspect, în condțiile în care nu există o piață liberă și nici semnale de preț.