Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța duminică seară că luni speră să se vadă cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta despre PNRR.

"Mâine (luni - n.r.) sper cu prim-ministrul să lămurim principiile și mecanismele și pe urmă o să trimit specialiștii din cadrul PS, să discute cu cei care lucrează la PNRR. Sunt lucruri peste care nu putem trece", a declarat, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Vineri, Marcel Ciolacu spunea, într-o conferință de presă, că a fost sunat de premier.

"Am avut o discuție telefonică cu prim-ministrul să avem săptămâna viitoare o întâlnire, să stabilim principiile și mecanismele cele mai bune pentru abordarea PNRR", afirma, vineri, Ciolacu.

Întrebat cine a sunat, șeful PSD a spus că Florin Cîțu. "Era și greu să sun eu. Totuși, noi suntem în opoziție. Nu vrem să deranjăm prim-ministrul", a fost reacția acestuia.

În așteptarea întâlnirii, Biroul de presă al Guvernului a transmis luni: "Prim-ministrul nu are astăzi în program o întâlnire cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. O astfel de întâlnire nu se afla nici pe agenda din aceasta săptămână".

Surse politice au declarat pentru EURACTIV România că cei doi nu conveniseră inițial o dată pentru întâlnire.

În ultima perioadă, PSD a anunțat în repetate rânduri că, dacă Guvernul nu prezintă PNRR în Parlament, social-democrații vor intra în grevă parlamentară.

Tot vineri, Cîțu a declarat că Planul nu are nevoie de votul Parlamentului, dar el ar putea fi prezentat totuși pentru ca românii să știe despre ce este vorba.

Ulterior, PSD a transmis printr-un comunicat de presă că "este regretabil că lupta politică internă din PNL pune în pericol realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României".

În comunicat se arată că președintele PSD și-a arătat întreaga disponibilitate de a avea un dialog constructiv cu premierul Florin Cîțu pe marginea PNRR, în condițiile în care Comisia Europeană a respins deja de două ori planul trimis de Guvern. 

"Este în interesul României și spre binele tuturor cetățenilor ca reprezentanții Guvernului să colaboreze cu cei care pot contribui la salvarea pe ultima sută de metri a PNRR. PSD a reînnoit oferta de a pune la dispoziție toți specialiștii și experții partidului, care să se implice pentru ca România să aibă cât mai rapid un document final, care să respecte cerințele Comisiei Europene. Din păcate, constatăm că Ludovic Orban și Florin Cîțu continuă să se comporte politicianist și iresponsabil în această situație critică pentru România", conform sursei citate.

PSD mai transmite că va continua să susțină necesitatea dialogului cu patronatele, sindicatele și cu opoziția, precum și a prezentării PNRR în Parlament, exact în termenii în care și Comisia Europeană i-a recomandat premierului Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni după-amiază că a vorbit la telefon cu Marcel Ciolacu și urmează să se vadă în această săptămână la Guvern și îi va face liderului PSD o invitație specială în acest sens.