"Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinirea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din Europa cu o victorie pentru Vladimir Putin", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul său va continua să ofere "sprijin multidimensional" pentru Ucraina, chiar și atunci când aliații europeni dau semne de oboseală, în special din cauza conflictului dintre Israel și Hamas care acaparează atenția, lăsând în umbră invazia Rusiei. Acesta a menționat că războiul din Orientul Mijlociu are șanse să se soluționeze mai repede decât războiul din vecinătatea României.

"România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care o victorie rusă l-ar crea", a declarat Ciolacu într-un interviu acordat luni, la București, pentru Bloomberg.

Premierul a subliniat creșterea sprijinului în Europa pentru forțele de dreapta și populiste, multe dintre acestea atacând sprijinul guvernelor pentru Ucraina și plângând pierderea legăturilor cu Kremlinul. În Germania, ascensiunea AfD, partidul de extremă dreapta, a fost alimentată în parte de sentimentele pro-ruse.

"Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am putea avea printre anumiți politicieni populiști europeni?", s-a întrebat Ciolacu. Liderii Uniunii Europene mențin în mod public o poziție unită împotriva Rusiei, cu blocul discutând un al 12-lea pachet de sancțiuni de peste 5 miliarde de euro. Cu toate acestea, au apărut semne de diminuare a sprijinului, cel mai recent într-un apel telefonic fals cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, care a declarat unor cunoscuți comedieni ruși că a observat "multă oboseală" în sprijinirea Kievului.

România a jucat un rol cheie în eforturile de a menține o linie economică vitală către Kiev prin exporturile de cereale, iar Ciolacu a declarat că țara sa a crescut capacitatea de a transporta cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună, față de jumătate de milion de tone la începutul războiului.

Premierul a menționat că România va crește această capacitate la 4 milioane de tone în lunile următoare.

O serie de alegeri anul viitor, inclusiv alegerile parlamentare și prezidențiale din România, precum și pentru Parlamentul European, nu vor schimba angajamentul său, a spus Marcel Ciolacu, referindu-se la schimbările în sprijinul pentru Kiev observate după alegerile din Polonia și Slovacia.

Premierul român a refuzat să ofere detalii despre asistența militară pe care România o furnizează Ucrainei, însă a reiterat sprijinul pentru eforturile de aderare la UE ale Ucrainei și Moldovei, vecina României care luptă pentru a respinge influența rusă.

Cu toate acestea, el a menționat dificultăți în atingerea unanimității între liderii UE cu privire la această chestiune, având în vedere opiniile pro-ruse ale prim-ministrului ungar Viktor Orban și ale lui Robert Fico din Slovacia, care s-a întors în funcția de premier luna trecută.

Ciolacu a evidențiat riscuri imediate în cadrul UE, odată cu apropierea alegerilor și ascensiunea partidelor de extremă dreapta în toate statele membre.

"Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European, iar dacă vom vedea mai multe voci extremiste, aasta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE," a conchis Ciolacu.