Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri dimineață, înaintea ședinței de Guvern, într-o discuție cu jurnaliștii, că își va schimba buletinul după ce hackerii au furat baza de date a Camerei Deputaților, inclusiv documentele lui.

Reamintim că o breșă de securitate a avut loc marți, la Camera Deputaților, iar documentele oficiale au fost furate, unele dintre ele fiind postate pe Dark Web.  Cărțile de identitate a premierului Marcel Ciolacu și a lui Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, se numără printre ele.

După incident, Biroul de presă al STS a transmis că Serviciul nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic al Camerei Deputaților.

Secretariatul General al Camerei Deputaților anunța și că Departamentul specializat din Camera Deputaților redactează o plângere la DIICOT.

+++

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ședința grupurilor parlamentare ale PSD și ședința Consiliului Politic Național că urmează să primească informări de la instituțiile statului.

"Nu este prima oară când avem de-a face cu atacuri cibernetice. La un moment dat un președinte al Camerei Deputaților a decis ca Secretariatul General al Camerei Deputaților s nu intre într-un anumit program, astfel încât să fie implicați și SRI, și STS în protejarea datelor. Acuma vedem consecințele", a spus șeful PSD.

Ciolacu a spus că este exclusă plata unei răscumpărări, pentru că "n-ar fi fost așa faimos atacul dacă n-ar fi fost furată o copie a buletinului meu". El a anunțat că își va schimba buletinul.

"Avem de-a face cu un război hibrid și nu numai România, întreaga Europă este supusă acestui atac. Vă dați seama ce se întâmplă în Republica Moldova? Mai ales că nu vor fi alegeri doar în România între 6 și 9 iunie, ci în întreaga Europă, ca să întețelgem întreg tabloul și întreagă miză a acestor atacuri", a conchis el.