Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care a inițiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989. Funcția va fi preluată de Sever-Romulus Stana.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial de miercuri.

Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989, și a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialiști din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întrunește condițiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situația incompatibilității secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie președintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afla în raport de subordonare față de Ciolacu, notează News.ro.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluție în 2 aprilie 2019 și a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întrunește condițiile necesare.

”O delegație de președinți de asociații care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică și-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluționar, s-a dus la PSD azi dimineață și a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, declara în iunie pentru Libertatea Mihai Dodu.

Noul secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989 este Sever-Romulus Stana . În ianuarie 2019, Stana a fost detașat pentru a exercita temporar funcția de prefect al Capitalei și a fost consilier la ANSVSA.

Sever Romulus Stana a fost consilierul fostului primar din Sectorul 6, Gabriel Mutu, și președinte interimar al PSD București. A lucrat în calitate de consilier la ANSVSA.

+++

Președinte USR, Cătălin Drulă, îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că este "un impostor" și "un revoluționar de carton care mânjește memoria luptătorilor din 1989 pentru libertate în schimbul unor bani și terenuri din partea statului".

"Nu există nicio dovadă a vreunei fapte de vitejie a premierului Ciolacu la Revoluție. La această concluzie a ajuns și Secretariatul pentru Revoluționari, condus la acea dată de Mihai Dodu, care i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinat la Revoluție”. Ce a urmat după decizie? Mai întâi, Ciolacu a încercat intimidarea lui Mihai Dodu, iar acum l-a demis din funcție. Își apără impostura într-un stil mafiot. Îi execută din funcție pe toți cei care nu închid ochii. În locul oamenilor demni sunt aduși apropiații de partid veniți să execute ordinele", a scris Drulă într-un mesaj pe Facebook.