Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a trimis președintelui Klaus Iohannis și liderilor partidelor parlamentare o scrisoare prin care le cere să își asume Pactul pentru sănătate propus de social-democrați.

Redăm integral textul scrisorii pe care Marcel Ciolacu a trimis-o către președinte și liderii de partide parlamentare:

"APEL CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI ȘI TOATE PARTIDELE PARLAMENTARE

Domnule Președinte Iohannis, 

Acum, în acest moment de mare cumpănă pentru România și pentru români, e nevoie să lăsăm de-o parte politica partizană și să facem CE TREBUIE pentru țara noastră. 

Fac cu bună credință, un ultim apel. Renunțați la conflict! Renunțați la vrajbă! Românii nu au nimic, dar absolut nimic de câștigat din asta! Avem obligația să transformăm campania electorală dintr-o bătălie la baionetă pentru putere într-o acțiune unitară pentru români și România, pentru viața cetățenilor, pentru siguranța lor.

Victimele politicianismului din ultimii 30 de ani sunt pacienții, dar victime sunt și medicii și personalul medical. Ei nu sunt statistici, nu sunt doar cifre seci comunicate zilnic. Sunt oameni cu familii, cu dureri, cu nevoi. 

În calitate de Președinte al Partidului Social Democrat, ca cetățean al acestei țări, vă solicit, domnule Președinte, să vă exercitați, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, rolul constituțional de mediator și reprezentant al tuturor românilor. Aveți această prerogativă de a aduce pacea în societatea românească, de a uni, de a crea consens și colaborare între toți decidenții, între toate partidele, între toate instituțiile statului, spre binele general al tuturor românilor. Vă cer un lucru foarte simplu: să vă faceți treaba de președinte!

Este un apel către dumneavoastră și TOATE partidele parlamentare, să ne așezăm la aceeași masă pentru adoptarea și semnarea unui 

PACT PENTRU SĂNĂTATE

În viziunea Partidului Social Democrat, acest PACT trebuie să garanteze românilor că indiferent de forțele politice care vor veni la conducerea țării după 6 decembrie, viața românilor și sănătatea lor vor fi priorități absolute.

Niciun român nu trebuie să mai fie lăsat fără asistență medicală. 

Niciun român nu trebuie să mai fie victimă a sistemului de sănătate în țara lui.

Niciun medic, nicio asistentă medicală nu trebuie să mai fie învinovățiți pentru situația dezastruoasă a spitalelor. 

Cinci sunt măsurile esențiale care vor duce la acest deziderat:

·Depolitizarea sistemului de sănătate;

·Colaborarea loială între autoritățile centrale și cele locale, indiferent de culoarea politică a decidenților;

·Profesionalizarea managementului spitalelor și a direcțiilor de sănătate publică;

·Debirocratizarea la toate nivelurile sistemului;

·Finanțarea adecvată a sistemului de sănătate.

Nu mai merge cu jumătăți de măsură. Întreaga clasă politică a greșit fundamental în ultimii 30 de ani, tocmai pentru că s-a lăsat angrenată în prea multe lupte politice sterile și s-a dovedit incapabilă de colaborare în momentele critice, când națiunea avea nevoie de unitate, nu de dezbinare. Măcar acum să ne angajăm pentru viitor!

Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Social Democrat"