Premierul Marcel Ciolacu nu a spus nimic joi, la debutul ședinței de Guvern, despre protestul transportatorilor care au blocat miercuri mai multe orașe din țară, inclusiv centura Capitalei, și care se află acum la negocieri cu Executivul.

UPDATE

Guvernul a transmis joi după-amiază că reprezentanții Cancelariei prim-ministrului au avut, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanți ai transportatorilor din toate zonele României.

Dialogul dintre cele două părți a vizat analizarea problemelor cu care se confruntă sectorul transportatorilor și a soluțiilor de rezolvare la situațiile punctuale ridicate în cadrul întâlnirii. 

În urma consultărilor, s-a convenit că ministerele și instituțiile cu atribuții în rezolvarea aspectelor semnalate vor fi informate de către Cancelaria prim-ministrului despre problemele ridicate, în vederea găsirii celor mai potrivite soluții.

Astfel, s-a agreat ca cel mai târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare să fie stabilită o întâlnire de lucru între reprezentanții transportatorilor care au participat la consultările de la Guvern și cei ai Autorității de Supraveghere Financiară pentru a discuta aspectele semnalate în legătură cu Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) și a găsi soluții aplicabile la problematicile semnalate de transportatori.

La întâlnire au participat din partea Guvernului, Florin Spătaru, Ovidiu Gheorghe și Daniel Botănoiu, consilieri de stat în cadrul Cancelariei, iar din partea transportatorilor reprezentanți desemnați din toate zonele țării.

+++

Sute de transportatori din toată țara participă joi la a doua zi de protest. Camioane din toată țara au pornit către București, pentru a se alătura angajaților firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei. Între timp, o delegație a transportatorilor a fost primită pentru discuții la Palatul Victoria. Reprezentanți ai transportatorilor reclamă faptul că la discuții nu este prezent nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar susțin că la întâlnire se află ministrul Agriculturii, în condițiile în care delegația protestatarilor este formată exclusiv din reprezentanți ai firmelor de transport. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit joi cu reprezentanți ai unor asociații ale transportatorilor, discuțiile urmând să continue miercurea viitoare, conform News.ro.

”Delegația a intrat la ora 10 la întâlnire la Guvern. Din informațiile pe care le am din interior, au fost primiți de către consilierii primului ministru, adică o reprezentare foarte slabă. Văd că au timp de filme premierul și ministrul Transporturilor, dar nu au timp să se întâlnească cu operatorii de transport. La întâlnire este ministrul Agriculturii, dar degeaba este ministrul Agriculturii acolo, pentru că în delegație sunt numai reprezentanți ai transportatorilor. Eu nu zic să nu meargă oamenii la film. Dar chiar să-ți bați joc și să ai atâtea camioane în stradă și să te întorci cu spatele și să nu te întâlnești cu ei, asta mi se pare strigător la cer”, a declarat, joi, pentru News.ro, președintele Federației Operatorilor de Transport din România, Augustin Hagiu.

El a precizat că ”din țară vin continuu camioane către București, iar centura Capitalei este blocată”. 

+++

În debutul ședinței de Guvern, premierul a vorbit, printre altele, despre deblocarea posturilor în sănătate, unele măsuri în educație și despre campania PSD "cumpără românește", însă nu a rostit niciun cuvânt despre nemulțumirile transportatorilor. 

Aproximativ 6.000 de camioane au participat miercuri la protestul transportatorilor, nemulțumiți de evoluția prețului la RCA, potrivit președintelui Federației Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu, citat de Agerpres.

Lor li s-au alăturat în unele județe și agricultori la protest, care au ieșit pe străzi cu utilaje agricole.

Reprezentanții protestatarilor se află miercuri la Guvern pentru negocieri, relatează Digi24. Nici premierul, nici miniștrii de la Agricultură sau Transporturi nu participă la negocieri, ci doar secretari de stat și consilieri.

Citește și: Protest al transportatorilor și fermierilor. Ministrul agriculturii îi primește abia luni

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a invitat luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituției reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin și a oferi soluții de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol.

Pentru o mai bună organizare și coordonare, mediul asociativ este rugat să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului.